blog

Over grenzen heen kijken

Geen categorie

Met Provada 2011 in aantocht, maakte ik onlangs voor het eerst mijn opwachting bij Flip Kerkhoven, algemeen directeur van de grootste Nederlandse vastgoedbeurs.

Wat ten kantore van Provada meteen opvalt, naast een muziekinstrument – een elektrische vleugel – die direct naast de ingang veel ruimte krijgt, is dat de locatie van het kantoor in Nieuwegein, dat overigens ooit door Kerkhoven zelf werd ontwikkeld, grotendeels leeg staat sinds Rijkswaterstaat er vertrok. En dat terwijl je vanuit de werkkamer van Kerkhoven in een enorme bouwput kijkt, waar Stadskwartier Nieuwegein ontstaat. Leegstand naast nieuwbouw – ook daar.

Jaap Gillis, COO van Redevco en bestuursvoorzitter van de Dutch Green Building Council, geeft in een interview in deze editie aan dat hij er een hard hoofd in had toen Kerkhoven acht jaar geleden zijn plannen voor een nieuwe beurs ontvouwde, maar nu vol lof is over het resultaat. Gillis roemt als kracht van Provada dat de beurs zoveel breder is dan slechts één segment van de sector. Je kunt er mensen ontmoeten van alle disciplines, van ontwikkelaars tot wethouders en bankiers. Hoe nuttig het samenbrengen van verschillende disciplines kan zijn, bleek vorige maand bij een bankiersbijeenkomst in Amsterdam, waar Paul Oudeman, kantorenloods van de hoofdstad, zijn visie gaf op het leegstandsprobleem.

De organisator van de bijeenkomst (Savills) hield voor aanvang van de meeting een enquête onder de bezoekers. Eén van de stellingen was: de sleutel voor het leegstandsprobleem ligt bij de banken. De reacties van de bankiers waren unaniem negatief. Dat mag opvallend heten, zeker toen Oudeman liet zien hoeveel leegstaande panden verhypothekeerd zijn.

Nu is het wellicht te extreem om over de ‘sleutel voor de oplossing’ te spreken, maar een actieve rol in het meedenken over het oplossen van het probleem mag ook aan de banken gevraagd worden. Tijdens de bankiersbijeenkomst bleek nog niet direct dat die rol omarmd zou worden, maar wellicht dat op één van de bijeenkomsten op een Provadastand de eerste aanzetten ontstaan.

Duidelijk is immers dat voor een oplossing over de traditionele grenzen tussen sectoren en disciplines heen gekeken moet worden. Kantorenloods Oudeman gaf dat zelf ook aan, door te vertellen dat het lastig is een gebouw met een commerciële functie (kantoren) te transformeren met partners die hun kernopgave op het niet commerciële vlak zien (woningen). Die werelden kennen elkaar simpelweg te weinig.

Diezelfde Oudeman gaat overigens op de derde Provada-dag tijdens het Yardi/ Vastgoedmarkt Young Talent-debat op de stand van Vastgoedmarkt in discussie met vijf andere jonge vastgoedprofessionals – ook zij zijn een boeiende afspiegeling van verschillende sectoren in de vastgoedbranche. We zijn benieuwd wie zich tijdens het debat, onder leiding van Leo Uittenbogaard, het best staande houdt.

Deze column is eerder gepubliceerd in Vastgoedmarkt juni 2011.

Reageer op dit artikel