blog

Redt China commercieel vastgoed in Nederland?

Geen categorie

De Nederlandse commercieel vastgoedmarkt heeft het zeer lastig. Er zit weinig groei in de bedrijfsactiviteiten en dus is de uitbreidingsbehoefte gering.

En bedrijven die wél willen verplaatsen en groeien, bedenken zich twee keer (en hun bank vier keer) voordat ze een nieuwe stap zetten. Kan er dan een stimulans van buitenaf komen?

Het ministerie van Economische Zaken heeft een aparte afdeling, Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), die buitenlandse bedrijven aantrekt. Ondanks alle recessieperikelen was 2008 het beste jaar sinds 2000. NFIA ondersteunde 182 buitenlandse investeringsprojecten, goed voor een investering van 667 miljoen euro en (op termijn) 3.300 nieuwe arbeidsplaatsen. Meer dan de helft zijn zogenaamde eerste vestigingen en daarbij scoort Azië het beste, gevolgd door de VS en Europese vestigers. Binnen Azië trekt China de kar met het grootste aantal nieuwe vestigers in Nederland.

Tegenover alle productieactiviteiten die naar China zijn verhuisd, komt er dus gelukkig ook een stroom(pje) richting Europa en ook Nederland op gang. De Chinese overheid stimuleert deze ‘Going Global’-activiteiten, omdat zij dit ziet als een manier om zich blijvend van markten, technologieën, energie en grondstoffen te ‘verzekeren’.

Ook Nederland profiteert van deze trend. Nederland is de vijfde handelspartner van China en de jaarlijkse groei van de export van China naar West-Europa wordt geschat op 5-10 procent. Er zijn ondertussen meer dan 180 bedrijven uit China (inclusief Hongkong) in Nederland gevestigd met kantoor- en distributieactiviteiten, waar in totaal zo’n 3.000 mensen(!) werken. De Randstad en Noord-Brabant zijn daarbij favoriet.

Een recente studie van KPMG laat zien dat de geografische ligging en transportinfrastructuur (‘portal to Europe’) de stabiele economische en politieke omgeving en het gunstige belastingklimaat (had Obama toch gelijk om aanvankelijk Nederland als een belastingparadijs te karakteriseren?) de belangrijkste voordelen van Nederland zijn.

Chinese bedrijven die al in Nederland zijn gevestigd, prijzen ook de afwezigheid van bureaucratie en de meertaligheid van de Nederlanders. Minder e nthousiast zijn de Chinese investeerders over de omvang van de Nederlandse markt (logisch) en de arbeidskosten, terwijl ook de R&D-infrastructuur niet zo hoog scoort.

Gaan de Chinezen als eindgebruikers de Nederlandse commercieel vastgoedmarkt redden? Nee, daarvoor is hun volume nog te klein. Maar de succesvolle acquisitieactiviteiten en kansrijke vastgoedinitiatieven in onder andere Rotterdam, Den Haag en Amsterdam laten zien dat – ondanks de crisis die ook China hard treft – er een wassende stroom van bedrijven uit China deze kant op komt.

De Chinese ambassadeur in Nederland liet onlangs weten dat Nederland moet beseffen dat het officieel ontvangen in juni van de Dalai Lama tot een substantiële afname van deze interesse voor Nederland zal leiden. Een klassiek dilemma: stelt Nederland zich op als koopman of dominee? Het trio Balkenende – Verhagen – Van der Hoeven is aan zet.

Deze column is eerder gepubliceerd in Vastgoedmarkt mei 2009.

Reageer op dit artikel