nieuws

‘Geen misverstand’ over huurgarantie Hudson’s Bay

Financieel

‘Geen misverstand’ over huurgarantie Hudson’s Bay

De huurgarantie die het moederbedrijf van Hudson’s Bay heeft afgegeven voor de Nederlandse winkelpanden staat volgens ceo Lesley Bamberger van de Kroonenberg Groep nog als een paal boven water, zo meldt hij het Financieele Dagblad. 

De Nederlandse tak van de Canadese winkelketen Hudson’s Bay Company (HBC) vroeg vorige week donderdag uitstel van betaling aan. Het bedrijf kan door een uitspraak van de rechter en daarop volgende dwangsommen niet meer goed aan zijn betalingsverplichtingen voldoen en zijn schuldeisers ‘gelijkelijk behandelen’.

Miljoenen aan huurgaranties

De vastgoedeigenaren hebben nog voor vele miljoenen aan langdurige huurgaranties uitstaan. Tegenover het FD  geeft Lesley Bamberger (foto), ceo van de Kroonenberg Groep, aan zich samen met andere verhuurders voor te bereiden op een juridische strijd in Canada met het moederbedrijf van Hudson’s Bay over de verstrekte garanties. Het moederbedrijf staat in veel gevallen garant voor de eerste tien jaar aan huurbetalingen, goed voor in totaal zo’n 400 miljoen euro. ‘Over die garantie bestaat geen discussie’, zegt Lesley Bamberger, eigenaar van Kroonenberg Groep. Het vastgoedbedrijf verhuurt panden in Amsterdam en Breda aan Hudson’s Bay.

Filiaal Zwolle

Begin mei bevestigde de rechtbank in Zwolle nog de legitimiteit van de huurgarantie. Het Canadese moederbedrijf moest toen alsnog over de brug komen met een garantie richting CBRE die bij de start van het filiaal in de Hanzestad was afgegeven.

Sociaal plan

Dat Hudson’s Bay eind 2019 uit Nederland vertrekt werd half september bekend. Er werken circa 1.400 mensen. Het sociaal plan dat voor hen is afgesloten blijft ondanks het uitstel van betaling van kracht. Veertien van de vijftien filialen van Hudson’s Bay in Nederland blijven tot het einde van het jaar geopend.Alleen de vestiging in Utrecht sluit per 8 december, maar dat was al eerder bekendgemaakt.

Reageer op dit artikel