nieuws

Sven Bertens over de concurrentie Eindhoven-Tilburg

Financieel

Sven Bertens over de concurrentie Eindhoven-Tilburg
Entrada 5, Tilburg

De JLL-adviseur mengt zich in de strijd Eindhoven-Tilburg.

Op Stadszaken.nl geeft Sven Bertens een interview over de kantorenranking van JLL. Hij doet daarin uitspraken die in Brabant reuring geven. De aanwezigheid van talent is essentieel bij locatiekeuze stelt hoofdonderzoeker Sven Bertens. ‘Daarom willen bedrijven graag in en nabij de grote steden zitten. Als er in de stad geen ruimte is, dan wordt er verder gekeken. De prijs van  kantoorruimte is vaak van ondergeschikt belang. Hier profiteren de gemeenten die vlakbij de grote steden liggen van.’ Waarom het dan toch minder gaat met kantoren in Tilburg, daar heeft Bertens een verklaring voor.

Binnen één regio concurreren is onnodig

In het interview zegt Bertens dat Eindhoven beter de kennisstad van Brabant kan worden. ‘Het is onnodig om binnen één regio met elkaar te concurreren’.  ‘Laat bijvoorbeeld Eindhoven de plek zijn waar alle kennis samenkomt en de omliggende gemeenten voor de woonfunctie zorgen. Dit geldt ook voor ov. Gemeenten moet niet in elkaars vijver gaan vissen en dezelfde ambities hebben. Door samenwerking ben je als gebied veel concurrerender.’

Hoe kan het dan zijn dat universiteitssteden als Groningen, Tilburg en Maastricht relatief slecht scoren? Plekken waar toch veel talent aanwezig moet zijn. Bertens: ‘Uiteindelijk zie je dat deze steden moeite hebben met het vasthouden van talent. Afgestudeerde mensen trekken uiteindelijk toch richting de Randstad. Al moet je Arnhem en Breda ook niet uitvlakken. Deze steden doen het wat betreft kantoren ook niet verkeerd.’ Uit het onderzoek blijkt dat kleinere gemeenten die niet grenzen aan een grotere stad niet kunnen concurreren op het gebied van kantoren. Bertens: ‘Dat hoeft ook helemaal niet. Sommige gemeenten kunnen prima woonsteden blijven. Ook kunnen deze plekken prima uitvalsbases zijn voor de mensen die terugkeren in de stad en rustiger willen wonen.’ Het hele interview staat op Stadszaken.nl.

Reageer op dit artikel