nieuws

Soft Bank boekt miljardenverlies op WeWork

Financieel

Soft Bank boekt miljardenverlies op WeWork

SoftBank was de grote motor achter flexkantoorverhuurder WeWork, maar dat moeten ze wel zwaar bekopen.

De Japanse investeringsgigant Soft Bank rapporteert zijn eerste kwartaalverlies in veertien jaar. Dit volgt na een afboeking op een aantal van zijn investeringen, in onder meer kantoorverhuurder WeWork en taxidienst Uber.

Tot enkele maanden geleden gold WeWork als een groeibriljant. Toen het Amerikaanse bedrijf een beursgang najoeg kwamen investeerders er achter dat er het bedrijf geen duidelijk pad richting winstgevendheid had. Ook raakte topman Adam Neumann in opspraak omdat hij onder meer zijn familie belangrijke posities gaf en met een eigen bedrijf vastgoed kocht dat hij daarna aan WeWork verhuurde. Sindsdien is de waardering van WeWork in een vrije val terecht gekomen.

SoftBank heeft betere tijden gekend. Het bedrijf, dat een gebroken boekjaar kent, kende in het tweede kwartaal dat eindigde op 30 september een operationeel verlies van 15,6 miljard yen (ongeveer 129 miljoen euro), een daling van 1,4 miljard yen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt woensdag na publicatie van de cijfers van het in Tokio gevestigde bedrijf.

SoftBank richt zich op onder meer mobiele telefonie, energie en e-commerce en is ook eigenaar van het grootste techinvesteringsfonds ter wereld, het 100 miljard dollar grote Vision Fund. Via dit fonds heeft SoftBank belangen in onder meer WeWork, Uber en Slack.

 

Reageer op dit artikel