nieuws

Resultaat Montea schiet omhoog

Financieel

Resultaat Montea schiet omhoog

Logistiek vastgoedbelegger Montea heeft over de eerste negen maanden een resultaat geboekt van 37,3 miljoen euro, een stijging met 48 procent veregeleken met de overeenkomstige periode vorig jaar.

Dat meldt het Belgische beursgenoteerde vastgoedbedrijf in zijn handelsbericht. Van de portefeuille ter waarde van 1,1 miljard euro ligt 419 miljoen euro in Nederland. Buiten België is Montea ook nog actief in Frankrijk.

Het resultaat per aandeel over de eerste 9 maanden 2019 bedraagt  2,45  euro en stijgt met 18 procent tegenover dezelfde periode van 2018.  Het netto huurresultaat gaat met 35 procent omhoog,  van 35,9 miljoen eind derde kwartaal  2018 naar 48,4 miljoen eind derde kwartaal 2019. Deze stijging is hoofdzakelijk te danken aan de recente aankopen van nieuwe panden, verhuurde terreinen en opgeleverde projecten, die bijkomende huurinkomsten generen. Bij een ongewijzigde portefeuille zouden de huurinkomsten met 4,2 procent gestegen zijn, voornamelijk gedreven door indexatie van huurcontracten (1,8 procent) en door  verhuring van leegstaande units (2,5 procent)

De bezettingsgraad bedraagt 98,6 procent op 30 september 2019 en bleef stabiel ten opzichte van eind 2018. De gemiddelde resterende looptijd van de contracten tot hun eerste opzegmogelijkheid bedraagt 8,1 jaar. De schuldratio is thans 40,8 procent, eind 2018 was dat 51,3 procent.

Acquisities

In Nederland blijft Montea stevig aan de weg timmeren.  Zo kocht het bedrijf recentelijk een terrein van 37.520 m2 op bedrijventerrein Vosdonk in Etten-Leur. Een historisch vervuilde site zal gesaneerd worden om er daarna een duurzaam gebouw van  24.500 m2 te ontwikkelen voor eigentijdse logistiek. De totale investering  bedraagt 5,5 miljoen euro.

In Tiel verwierf Montea dit najaar voor 5,4 miljoen euro de vestiging van Currie Solutions. Dit terrein van ruim 16.000 m2 met 4.300 m2 magazijn en 500 m2 kantoorruimte erop, ligt in de nabijheid van het water en de weg. Op het terrein zijn nog uitbreidingsmogelijkheden mogelijk. Het netto aanvangsrendement  bedraagt 6,3 procent. Met Currie Solutions werd een tienjarig huurcontract afgesloten.

Outlook

Montea voorziet voor heel 2019 een groei  van het  resultaat per aandeel naar 3,25  euro, een stijging van 10 procent ten opzichte van 2018. In lijn daarmee zal het dividend per aandeel eveneens met 10 procent aandikken tot 2,50 euro.

Reageer op dit artikel