nieuws

Rabo rekent met hogere prijsstijging woningen in 2020

Financieel

Rabo rekent met hogere prijsstijging woningen in 2020

Rabobank heeft de verwachte prijsstijging voor koopwoningen in 2020 naar boven bijgesteld van 4,0 naar 4,5 procent. 

De Rabo-economen passen de prijsstijging aan op basis van het oplopende woningtekort en de verder gedaalde hypotheekrentes. Bij een lagere rente kunnen huizenkopers meestal meer lenen, en dus ook meer bieden. ‘Maar doordat huizen nog altijd schaars zijn, leidt dat extra geld al gauw tot hogere prijzen’, legt woningmarkteconoom Carola de Groot uit.

Eerste drie kwartalen

Volgens cijfers van het Kadaster en het CBS lag het prijspeil in de eerste drie kwartalen van het jaar gemiddeld 7,1 procent hoger dan een jaar eerder. In Flevoland zelfs 9,8 procent hoger. De Groot: ‘Dat is dan ook een van de provincies met het grootste woningtekort: voor elke 20 huizen in Flevoland moet er eigenlijk één bij om aan de woningbehoefte te voldoen.’

Groter dan verwacht

Uit het eigen kwartaalbericht van Rabo blijkt dat de huizenprijzen in het derde kwartaal opnieuw minder hard stegen, maar de prijsstijging is dit jaar tot nu toe wel groter dan eerder verwacht. In Friesland, Drenthe en Zeeland lag het tempo waarmee huizen duurder worden in de eerste drie kwartalen zelfs hoger dan vorig jaar.

Maatregelen stikstof en PFAS

Die extra huizen lijken niet zomaar bijgebouwd, want dit jaar ligt het bouwtempo maar mondjesmaat hoger dan in 2018. De sector had al te kampen met een tekort aan bouwlocaties en -personeel, dit jaar kwamen er problemen met stikstof en het schadelijke PFAS bij. Hoewel het kabinet gisteren maatregelen aankondigde, gaat De Groot ervan uit dat de effecten daarvan nog merkbaar zijn in 2020 en 2021. ‘Door de daling in bouwvergunningen worden komende jaren veel minder nieuwe huizen opgeleverd. Dat zorgt voor nog meer druk op de toch al hoge huizenprijzen.’ De econoom gaat daarom voor volgend jaar uit van een prijsstijging van 4,5 procent. Eerder dit jaar was die verwachting nog 4,0 procent.

Stabilisering verkopen

De Rabobank-economen schrijven verder dat het aantal woningverkopen lijkt te stabiliseren. Ze liggen inmiddels nog maar net onder het niveau van vorig jaar. In Flevoland, Groningen, Utrecht en Friesland werden afgelopen negen maanden zelfs meer huizen verkocht dan een jaar eerder. ‘Dat is deels te danken aan een opleving in het derde kwartaal,’ aldus De Groot: ‘Toen werden iets meer huizen verkocht dan een jaar eerder. Een trendbreuk, want sinds begin 2018 daalden de verkopen in Nederland elk kwartaal juist.’ Ze verwacht dat het aantal verkopen in heel 2019 zal uitkomen op zo’n 215.000 woningen, gevolgd door zo’n 210.000 in 2020.

Reageer op dit artikel