nieuws

Prijspeil loopt nog altijd op in Nederland

Financieel

Waar de gemiddelde Europese trend al een tijdje dalende is, lopen de prijsstijgingen voor Nederlandse consumenten nog altijd op.

Prijspeil loopt nog altijd op in Nederland

Consumentengoederen en -diensten waren in oktober 2,7 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In september betaalde de consument 2,6 procent meer dan vorig jaar. Met namen duurdere vliegtickets waren hier debet aan. Ook de prijsontwikkeling van mobiele telefoons had een verhogend effect op de stijging van de consumentenprijzen. De prijsontwikkelingen van kleding en energie hadden daarentegen een verlagend effect.

Indicator inflatie

De consumentenprijsindex (CPI) geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Het is een goede indicator voor inflatie, al is dat breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en –diensten want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs zijn niet opgenomen in de CPI.

Belasting op energie

Europees gezien loopt Nederland inmiddels behoorlijk uit de pas met de aanhoudend oplopende prijsstijgingen. Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). De prijsstijging in de eurozone daalde van 0,8 procent in september naar 0,7 procent in oktober. Sinds januari 2019 ligt de HICP van Nederland beduidend hoger dan in de eurozone. Toen zijn in Nederland het lage btw-tarief en de belasting op energie verhoogd.

Reageer op dit artikel