nieuws

Onderzoek: Instaphuur woning 50 m2 niet onder 1.000 euro

Financieel

Onderzoek: Instaphuur woning 50 m2 niet onder 1.000 euro

Een opnieuw te verhuren appartement van meer dan 50 vierkante meter op een aantrekkelijke locatie in één van de grote steden wordt vaak niet beneden de 1.000 verhuurd, zo blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). 

Het PBL onderzocht in samenwerking met Vastgoedbelang, de branchevereniging van particuliere vastgoedbeleggers, de investeringsmotieven en beleggingsstrategieën van particuliere verhuurders om zo bij te dragen aan een beter gefundeerd maatschappelijk debat. Het onderzoek is gebaseerd op een grootschalige enquête onder meer dan 800 particuliere beleggers en meer dan 30 aanvullende

Totstandkoming huurprijzen

Particuliere beleggers hebben ook nadrukkelijk aandacht voor markthuren, zo blijkt uit het onderzoek.  We hebben hen
veelvuldig bevraagd op de hoogte en totstandkoming van hun huurprijzen. Voor de totstandkoming van de prijzen wordt gekeken naar de prijzen van woningen in de buurt, op websites als Pararius of Funda, of worden makelaars en beheermaatschappijen ingeschakeld.

Duurdere segment

‘In de praktijk zijn de prijzen historisch gezien hoog, zeker in de grote steden’, constateert het PBL. ‘Particuliere verhuurders richten zich daarbij in toenemende mate op het duurdere segment met hoogopgeleide jongvolwassenen en expats als belangrijke doelgroep.  Een opnieuw te verhuren appartement van meer dan 50 vierkante meter op een aantrekkelijke locatie in één van de grote steden wordt door veel door ons geïnterviewde beleggers niet onder de 1.000 euro, en vaak flink daarboven, verhuurd Daarvoor worden de woningen – naar eigen zeggen – wel naar de eisen van de huidige tijd en conform het prijsniveau aangeboden.’

Onder maximum

Eén van de grootste risico’s die particuliere beleggers zien op de woningmarkt is het leegstandsrisico. Veel verhuurders kiezen met het oog op het voorkomen van leegstand dan ook vaak voor een huurprijs die net iets onder de ‘maximale’ markthuur ligt. Deze huurstrategie
voorkomt volgens het PBL bovendien een hoop gedoe, zoals klachten naar de huurcommissie of veel contact over lekkende kranen: de huurder heeft immers het gevoel een goede deal te hebben gehad.

Management en beheer

‘Gedoe is voor particuliere beleggers extra vervelend, omdat zij geregeld naast een reguliere baan op de verhuurmarkt actief zijn en management en beheer vaak volledig in eigen hand houden’, aldus het PBL. ‘Alleen grotere beleggers besteden dergelijke activiteiten uit.’

Reageer op dit artikel