nieuws

Nieuwbouwbonus óók voor Limburg

Financieel

Nieuwbouwbonus óók voor Limburg
appartementen Maastricht naar Wonen Limburg

Aanvankelijk viel Limburg buiten de nieuwbouwbonus, die zou vooral in de Randstad vallen.

De Limburgse woningcorporaties komen alsnog in aanmerking voor geld van het Rijk per nieuw gebouwde woning. De bonus, die op 1 januari ingaat, zou grotendeels in de Randstad terechtkomen. Want het gaat om ‘plaatsen waar de vraag heel groot is.’ Maar de Tweede Kamer heeft daar een stokje voor gestoken door het aannemen van een amendement van CDA-Tweede Kamerlid Erik Ronnes. Dat werd bijna unaniem aangenomen. Alleen Forum voor Democratie stemde tegen.

12,5 tot 25 duizend euro

Als gevolg daarvan krijgen Limburgse woningcorporaties 25.000 euro per nieuw gebouwde woning in Maastricht, Venlo en Weert. In de andere 28 Limburgse gemeenten gaat het om 12.500 euro per woning. De regering heeft in totaal 1 miljard euro beschikbaar gesteld om de bouw van huizen vlot te trekken. Met het bedrag denkt de regering de bouw van 75.000 woningen aan te jagen. De nieuwbouwbonus wordt afgetrokken van de verhuurdersheffing die woningbouwcorporaties aan het einde van het jaar aan het Rijk moeten betalen. Daarbij gaat het om een bedrag van in totaal 1,7 miljard euro.

Reageer op dit artikel