nieuws

Weer minder huisuitzettingen door corporaties

Financieel

Voor het vijfde jaar op rij daalt het aantal huisuitzettingen, zo blijkt uit cijfers van corporatiekoepel Aedes.

Weer minder huisuitzettingen door corporaties

3.000 huishoudens zijn in 2018 uit hun corporatiewoning gezet. Dat is 19 procent minder dan in 2017. Dit blijkt uit een enquête van Aedes onder 170 woningcorporaties.

Uitspraken rechter

Voor een uitzetting is altijd een uitspraak van een rechter nodig. In 2018 spraken rechters 12.000 van deze vonnissen uit. In 2017 waren dat er nog 13.500, blijkt uit de Corporatiemonitor. Slechts 3.000 keer volgde daadwerkelijk huisuitzetting. Dat betekent dat in 75 procent van de gevallen met de huurder een oplossing is gevonden. Het zijn voornamelijk alleenstaanden. In 12 procent van de uitzettingen gaat het om een gezin met kinderen. De meeste huisuitzettingen vinden plaats voor huishoudens net onder de maximale huur van 711 euro (2018).

Persoonlijke aanpak

De persoonlijke aanpak blijkt effectief om huisuitzettingen te voorkomen. ‘Snel contact en inschakeling van professionele schuldhulpverlening is daarbij belangrijk’, aldus Aedes. 86 procent van de corporaties schakelt deze hulp in. In prestatieafspraken met gemeenten en huurdersorganisaties is het voorkomen van huisuitzettingen een prominent onderwerp.

Voorrang bij innen

Voor een nog verdere daling van het aantal uitzettingen is volgens de corporatiekoepel medewerking van het Rijk noodzakelijk. Zo krijgen de Belastingdienst, het CJIB en ziektekostenverzekeraars nog steeds voorrang bij het innen van schulden, inclusief torenhoge incassokosten. ‘Op deze manier komen huurders met schulden nooit uit de problemen; overheid schrap die voorrang. Een dak boven je hoofd is in die situatie belangrijker dan een boete of bekeuring,’ aldus scheidend Aedes-voorzitter Marnix Norder.

Reageer op dit artikel