nieuws

‘We Work overweegt redding door Soft Bank’

Financieel

‘We Work overweegt redding door Soft Bank’
Een vestiging van flexoffice-aanbieder We Work in New York.

The We Company, het moederbedrijf van kantoorruimteverhuurder We Work, heeft een reddingsplan van de Japanse techinvesteerder Soft Bank in overweging.

Dat schrijft persbureau Bloomberg op gezag van ingewijden. Als onderdeel van het reddingsplan neemt Soft Bank dan wel de controle over bij het door schulden geplaagde We Work.

We Work zou ook nog een andere optie hebben. De Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase leidt gesprekken over een krediet van 5 miljard dollar voor het bedrijf.

Groeibriljant

Tot enkele maanden geleden gold We Work als een groeibriljant. Toen het Amerikaanse bedrijf een beursgang najoeg kwamen investeerders er achter dat er het bedrijf geen duidelijk pad richting winstgevendheid had. Ook raakte topman Adam Neumann in opspraak omdat hij onder meer zijn familie belangrijke posities gaf en met een eigen bedrijf vastgoed kocht dat hij daarna aan We Work verhuurde.

Na de ophef blies We Work zijn beursgang af. Het bedrijf had daarnaast een lening van 6 miljard dollar gepland die afhankelijk was van een gang naar de beurs. Zonder die inkomstenstromen kwam het bedrijf in geldnood.
De onderneming heeft 500 locaties in ruim 100 steden en meer dan 500.000 leden wereldwijd. Zakenbank Goldman Sachs waardeerde de verhuurder van kantoorruimtes eerder in 2019 nog op 65 miljard dollar. Het Japanse conglomoraat Soft Bank, de investeerder in We Work, was voorzichtiger en waardeerde zijn belang op 47 miljard dollar. Nu is daar nog 15 miljard dollar van over, vrezen banken die de beursgang begeleidden.

Streep door huurovereenkomst

In Nederland heeft de aanbieder van flexibele kantoorruimte mogelijk ook tegenslag. Union Investment overweegt een streep te halen door een huurovereenkomst in Amsterdam van We Work, zo meldde het ANP op 3 oktober. De verhuurder van gedeelde werkruimtes zou eerder een akkoord hebben bereikt over de huur van complex 5 Keizers. Eigenaar Union Investment wil volgens ingewijden af van de overeenkomst omdat het een lucratiever contract zou kunnen sluiten.

Reageer op dit artikel