nieuws

Inflatie: Nederland loopt uit de pas

Financieel

De prijzen zijn dit jaar aanzienlijk harder gestegen in Nederland harder dan in andere Europese landen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Inflatie: Nederland loopt uit de pas

De goederen en diensten in Nederland waren in september volgens de de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). 2,7 procent duurder dan een jaar eerder, in augustus was dat nog 3,1 procent. De prijsstijging in de eurozone daalde van 1,0 procent in augustus naar 0,9 procent in september.

Verhoging energiebelasting

Sinds januari 2019 ligt de HICP van Nederland beduidend hoger dan in de eurozone. Toen zijn in Nederland het lage btw-tarief en de belasting op energie verhoogd.De HICP houdt in tegenstelling tot de Nederlandse consumentenprijsindex (CPI) geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren.

Loonstijging uitgevlakt

Consumentengoederen en -diensten waren in Nederland in september 2,6 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In augustus betaalde de consument 2,8 procent meer dan vorig jaar. Daarmee lijken de prijsstijgingen in het derde kwartaal van 2019 de loonstijging volledig uit te vlakken. 

Reageer op dit artikel