nieuws

Huis kopen? Eén op drie starters krijgt hulp

Financieel

Een derde van de starters op de woningmarkt krijgt financiële hulp van ouders of andere familieleden bij het financieren van hun huis, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond en hypotheekadviesbedrijf Ikbenfrits.

Huis kopen? Eén op drie starters krijgt hulp

De Consumentenbond en online hypotheekadviseur Ikbenfrits bekeken 324 hypotheekdossiers van starters die in het eerste halfjaar van 2019 een hypotheek afsloten via een van de twee organisaties. Het merendeel van de starters dat hulp krijgt bij aankoop van een woning, ontvangt een flinke schenking.Iets meer dan een kwart (26 procent) van de starters krijgt een schenking, gemiddeld 52.000 euro.

Vrijstelling belasting

In 2019 kunnen ouders tot 102.010 euro schenken zonder dat de kinderen schenkbelasting hoeven te betalen. In 2020 is dat 103.640 euro. Voorwaarde is wel dat het geld wordt gebruikt voor de aankoop van een woning.

Geld lenen

Geld lenen is minder populair. Drie procent van de starters leent alleen bij familie, gemiddeld zo’n 50.000 euro. Vier procent In 4 procent krijgt zowel geld (gemiddeld 38.000 euro) als een lening (gemiddeld 42.000 euro).

Duurdere woningen

Huizenkopers die door familie worden bijgestaan, kopen iets duurdere woningen dan mensen die zonder hulp een huis kopen. Met hulp is de aankoopprijs gemiddeld 324.000 euro, zonder hulp 320.000 euro. De starters die een hypotheek afsloten via Ikbenfrits of de Consumentenbond kochten vaak iets duurdere woningen dan het landelijk gemiddelde (290.000 euro).

 

Reageer op dit artikel