nieuws

Holland Metropole heeft plannen voor infrastructuurobligaties

Financieel

De partijen verenigd in Holland Metropole verwachten in maart 2020 tijdens de vastgoedbeurs Mipim een plan te kunnen presenteren voor de uitgifte van de eerste obligaties ter financiering van de infrastructuur en betere bereikbaarheid van (toekomstige) woongebieden in de Randstad en Eindhoven.

Holland Metropole heeft plannen voor infrastructuurobligaties

Dat bleek dinsdagochtend in de marge van een ontbijtsessie van Holland Metropole op de vastgoedbeurs Expo Real in München. Onder leiding van moderator René Groen deed een panel met wethouder Klaas Verschuure (Utrecht), wethouder Yasin Torunoglu (Eindhoven), wethouder Bas Kurvers (Rotterdam) en Ronald Huikeshoven (AM) verslag van de gemaakte vorderingen op het gebied van de onderlinge samenwerking in Holland Metropole.

Volgens Lex Brans van de Metropool Regio Amsterdam zijn de plannen voor de uitgifte van de infrastructuurobligaties inmiddels ver gevorderd. Gemikt wordt op een omvang van drie à vier miljard euro. Het project wordt gecoördineerd door vastgoedvermogensbeheerder Bouwinvest, een van de zestien grote marktpartijen die aan Holland Metropole deelnemen. Er is inmiddels een aantal cases uitgewerkt zoals de Kanaalzone Utrecht, de Binckhorst in Den Haag, en de corridor langs de A10 tussen Amsterdam en Schiphol.

Betere samenwerking

Holland Metropole werd drie jaar geleden opgericht. Belangrijk streven is om door betere samenwerking tot 2030 800.000 nieuwe woningen te kunnen bouwen en knelpunten op het gebied van bereikbaarheid, arbeidsmarkt, klimaatopwarming en betaalbare huisvesting weg te werken. Een van de belangrijkste hobbels vormt de bereikbaarheid van (toekomstige) woongebieden en het verbeteren van de infrastructuur. De slechte bereikbaarheid staat volgens Brans de bouw van ‘honderdduizenden woningen in de regio in de weg’.

Minister Ollongren heeft vorige maand 1 miljard euro toegezegd aan een fonds om vaart te zetten achter de woningproductie in en rond de grote steden. Tijdens het partnerdiner van Holland Metropole afgelopen zondag, voorafgaand aan de Expo Real, is door de aangesloten marktpartijen (goed voor 1 biljoen euro aan vastgoedinvesteringen) de intentie uitgesproken dat zij nog eens 1 miljard euro willen toevoegen aan het fonds. Brans benadrukt dat het een intentie betreft, en er nog gaan geen harde toezeggingen zijn gedaan.

Uitgewerkt plan

Volgens Brans moeten er nog veel zaken geregeld worden. Maar hij hoopt dat er tijdens Expo Real 2020 een uitgewerkt plan op tafel ligt dat voorziet in een oplossing voor alle knelpunten op het gebied van bereikbaarheid, arbeidsmarkt, klimaatopwarming en betaalbare huisvesting in de Holland Metropole-regio .

De koepelstand van Holland Metropole telt dit jaar 33 publieke en private participanten, twee meer dan verleden jaar. Ook de andere grote Nederlandse koepelstand Holland Property Plaza (HPP) had over belangstelling geen klagen. De Expo Real is dit jaar drukker dan ooit, op sommige momenten kon je over de hoofden lopen in de eigenlijk veel te nauwe gangpaden.

Reageer op dit artikel