nieuws

WOZ-waarde breekt alle records

Financieel

Met gemiddeld 248.000 euro per woning heeft de WOZ-waarde op 1 januari 2019 de hoogste waarde ooit bereikt, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

WOZ-waarde breekt alle records
WOZ aanslag Utrecht

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is in 2019 voor het vierde jaar op rij gestegen. Op 1 januari 2019 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 248 duizend euro per woning, 7,8 procent meer dan een jaar eerder. Dat is direct de hoogste stijging sinds jaren.

Jaar vertraging

De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met ongeveer een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen op 1 januari worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar. De huizenprijzen stijgen al vanaf 2014, terwijl de WOZ-waarde na 2015 een stijging laat zien.

Rotterdam snelste stijger

In Rotterdam steeg de gemiddelde woningwaarde met bijna 16 procent het hardst. De gemiddelde WOZ-waarde (link naar definitie) steeg daar van 166 duizend euro per woning in 2018 naar 192 duizend euro in 2019. In Amsterdam steeg de gemiddelde WOZ-waarde met ruim 11 procent tot 378 duizend euro per woning.

Bloemendaal het duurst

Sinds 2014 is de gemiddelde woningwaarde in Amsterdam met 64 procent toegenomen. In Bloemendaal hebben woningen met 695 duizend euro gemiddeld de hoogste WOZ-waarde, in Delfzijl de laagste met 127 duizend euro.

Groningen het goedkoopst

Op provincieniveau was de stijging van de gemiddelde WOZ-waarde in Noord- en Zuid-Holland het hoogst. In Noord-Holland steeg de gemiddelde woningwaarde met ruim 10 procent naar 318 duizend euro per woning, de hoogste gemiddelde woningwaarde van alle provincies. In Zuid-Holland nam de gemiddelde WOZ-waarde bijna 11 procent toe tot 237 duizend euro per woning. In de provincie Groningen is de gemiddelde woningwaarde met 166 duizend euro het laagst.

Reageer op dit artikel