nieuws

Vertrouwen consumenten de min in

Financieel

Het door het Kabinet in de Miljoenennota toegezegde ‘zoet’ zit er nog niet in verwerkt, maar de consument verwacht op voorhand niet veel goeds van de economische ontwikkelingen in het komende jaar, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vertrouwen consumenten de min in

Het consumentenvertrouwen komt in september 2019 uit op -2. In augustus was dat 0. Met -2 ligt het consumentenvertrouwen in september boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-4). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Economisch klimaat

Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid verslechtert iets. De deelindicator Economisch klimaat daalt van -1 naar -3. Dat komt vooral doordat consumenten pessimistischer zijn over de economie in de komende twaalf maanden.

Grote aankopen

De koopbereidheid verslechtert een fractie in september. Deze deelindicator staat op -1, tegen 0 in augustus. Het oordeel van consumenten over hun financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden is iets negatiever. Ook vinden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen wat minder gunstig.

Reageer op dit artikel