nieuws

GRESB: ‘CO2-reductie vastgoed vlakt af’

Financieel

Vastgoedbedrijven hebben hun uitstoot van broeikasgassen dit jaar wereldwijd met 2,66 procent teruggebracht. Dat is bijna de helft minder dan de daling die in 2018 (-4,91 procent) werd bereikt.

GRESB: ‘CO2-reductie vastgoed vlakt af’

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van GRESB, de wereldwijde benchmark voor vastgoed op het gebied van environmental, social en governance (ESG). Door de vertraging dreigt de vastgoedsector zijn bijdrage aan de klimaatdoelstellingen van Parijs niet te halen, waarschuwt GRESB. Volgens het in Amsterdam gevestigde instituut zullen de vastgoedondernemingen hun inspanningen moeten opvoeren om werkelijk duurzaam te worden.

Aan het wereldwijde onderzoek deden dit jaar 1005  beursgenoteerde vastgoedondernemingen, vastgoedvermogensbeheerders, niet-genoteerde fondsen en projectontwikkelaars mee. Samen zijn ze goed voor maar liefst 4,1 biljoen dollar  aan assets onder management. Bij elkaar opgeteld betreft het 100.000 verschillende objecten.

Vooruitgang

Maar er is wel degelijk ook vooruitgang geboekt,  benadrukt GRESB.  De zogenoemde GRESB Score verbeterde wereldwijd gemiddeld van 68 in 2018 naar 72 in 2019. Beursgenoteerd vastgoed scoort nog altijd beter dan de private sector, maar het verschil wordt kleiner en kleiner. Naar sector gemeten scoren kantoren het best op de ESG-maatlat.

Geografisch gezien leidt Oceanië voor de negende jaar op rij.  De regio wist zijn score te verhogen van 76 naar 82. Europa staat met 71 punten op de derde plaats, net onder Amerika (72).

Ontstaan

GRESB  begon tien jaar geleden als benchmark puur voor milieudoelstellingen (E), daar zijn de achterliggende jaren sociale aspecten (S) en goed bestuur (G) bijgekomen. Het instituut vindt zijn basis in een initiatief uit 2009 van de pensioenbeheerders APG, PGGM en USS en de Universiteit van Maastricht om de energie-efficiency en de duurzaamheid van hun vastgoedbeleggingen in kaart te brengen.

Van de deelnemers aan het onderzoek 2019 beschikt inmiddels 88 procent over doelstellingen  over de volle breedte van ESG, tegen 83 procent in 2018. Terwijl 69 procent van de vastgoedentiteiten een regeling kent waarin het al dan niet behalen van de ESG-doelstellingen voelbaar is in de portemonnee van het management. Verder rapporteert 90 procent van de deelnemers over het welbevinden van het personeel en 79 procent monitort de eigen maatschappelijke impact.

Optimisme

Op het vlak van duurzaamheid zijn de afgelopen tien jaar grote verbeteringen geboekt, meldt GRESB met gepaste trots. In 2009 verzamelde 19 procent van de participanten energiedata, dit jaar is dat 98 procent. Tien jaar geleden gebruikte 13 procent duurzame energiebrokken, nu is dat 61 procent. In 2012 beschikte 26 procent over duurzaamheidsclausules in huurcontracten, thans 86 procent.

‘Ondanks de huidige uitdagingen  zijn we optimistisch over de diepte en breedte van het duurzame ecosysteem dat zich heeft ontwikkeld sinds 2019. Als je terugkijkt op de afgelopen tien jaar is er een stevig fundament gelegd voor verdere verbetering in de komende dertig jaar’, zegt Roxana Isaiu, directeur Vastgoed bij GRESB.

Samenwerking

Afgelopen week kondigde indexleverancier Global Property Research (GPR) de lancering aan van drie series regionale ESG-indices aan op basis van ‘de data van GRESB.

Reageer op dit artikel