nieuws

‘ECB doet alles om inflatiedoel te halen’

Financieel

 De Europese Centrale Bank (ECB) is bereid om ‘al het nodige’ te doen om het inflatiedoel te halen.

‘ECB doet alles om inflatiedoel te halen’

Als het nodig is kunnen de depositorente en de marginale beleningsrente nog verder omlaag, zei hoofdeconoom Philip Lane van de centrale bank. Hij reageert daarmee op kritiek uit onder meer Nederland en Duitsland over het recent aangekondigde stimuleringspakket.

Volgens Lane was een  ‘uitgebreid pakket aan maatregelen de meest effectieve manier om de inflatie te verhogen’. Critici van dat beleid, onder wie president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) en Jens Weidmann van de Duitse Bundesbank, menen dat de maatregelen de economische groei niet zullen bevorderen, maar juist spaarders straffen. Daarnaast zeggen ze dat er mogelijke bubbels op de vastgoedmarkt en de aandelen- en obligatiemarkten ontstaan.

Volgens Lane is het nieuw dat die kritiek zo openlijk wordt geuit. Volgens de econoom geeft dat echter weer dat er meerdere standpunten zijn. ‘Dat is gezond.’ Lane voegt daaraan toe dat de ECB te maken heeft met een ‘langere vertraging in de eurozone’ dan eerder was voorzien. ‘Een aanpassing van het monetair beleid was een logische reactie.’

Reageer op dit artikel