nieuws

Consumentenprijzen in augustus omhoog

Financieel

Consumentengoederen en -diensten waren in augustus 2,8 procent duurder dan een jaar eerder.

Consumentenprijzen in augustus omhoog

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juli betaalde de consument 2,5 procent meer dan vorig jaar.

Kleding had een opwaarts effect op de stijging van de consumentenprijzen. In augustus was kleding duurder en in juli goedkoper dan een jaar terug, aldus het statistiekbureau. Vliegtickets en een verblijf in een bungalowpark hadden ook een verhogend effect. In schoolvakanties en rond feestdagen zijn de prijzen van deze diensten hoger.

De consumentenprijsindex (CPI) is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, merkt het CBS op, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder en omvat bijvoorbeeld ook prijsveranderingen van koopwoningen, industriële producten en aandelen.

De prijsstijging volgens de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP), die het CBS ook berekent, was de afgelopen zes jaar niet meer zo hoog als in augustus. Diensten en goederen waren volgens de HICP 3,1 procent duurder dan een jaar eerder, de sterkste toename sinds juli 2013. Sinds begin dit jaar, toen in Nederland het lage btw-tarief en belasting op energie werd verhoogd, ligt de HICP in Nederland beduidend hoger dan in de eurozone. Daar werd een prijsstijging van 1 procent gemeten. Het verschil tussen Nederland en de eurolanden was sinds januari 2002 niet meer zo groot.

Reageer op dit artikel