nieuws

Blackrock: ‘Markten verwachten voor altijd nulrente’

Financieel

‘Enigszins overdreven, zou je kunnen zeggen: markten verwachten voor altijd nulrente.’

Blackrock: ‘Markten verwachten voor altijd nulrente’

Dat zegt Michael Krautzberger, hoofd van het Europese team voor obligatiebeleggingen bij vermogensbeheerder Blackrock tegen het Handelsblatt.

Krautzberger, die verantwoordelijk is voor investeringen ter waarde van 100 miljard euro, ziet rationele argumenten voor negatieve rentetarieven. ‘Het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank heeft alles naar beneden geschoven, we hebben een nieuwe nullijn. Wanneer banken ’s nachts geld beleggen bij de ECB, betalen ze rente met een percentage gelijk aan 0,4 procent voor een jaar. Voor institutionele beleggers die op korte termijn geld bij hun depothoudende banken parkeren, zou de rente zelfs op 0,6 procent moeten liggen. En de ECB zal de depositorente nog verder verlagen. Het is niet irrationeel dat obligaties ook in deze omgeving winstgevend zijn.’

Helikoptergeld

Blackrock verwacht dat de Europese Centrale Bank de depositorente medio oktober verder zal verlagen. Krautzberger kijkt al naar andere maatregelen om de inflatie en de economische groei te stimuleren. Een mogelijkheid is ‘going direct’, een soort helikoptergeld. In dit geval zouden centrale banken een bepaalde hoeveelheid geld creëren, die de staten bijvoorbeeld rechtstreeks uitgeven aan  infrastructuurmaatregelen.

Dit soort helikoptergeld verwacht Krautzberger de komende tien jaar eerst in Japan of het Angelsaksische gebied en pas later in de eurozone, door de complexe besluitvorming hier.

Reageer op dit artikel