nieuws

Zweegers in de clinch met Belgische fiscus

Financieel

Zweegers in de clinch met Belgische fiscus
Financietoren in Brussel

De Belgische fiscus claimt 13 miljoen euro van de vennootschap Financietoren, het kroonjuweel van de Nederlandse vastgoedbelegger Frank Zweegers in Brussel.

Dat meldt de Belgische zakenkrant De Tijd op basis van het jaarverslag van Breevast. De vastgoedonderneming meent dat haar vennootschap Financietoren bijna geen belasting hoeft te betalen. De vennootschap die eigenaar is van het gebouw brengt amper winst voort door een vergoeding aan Breevast voor zekerheidstellingen aan financiers.

Breevast ving met zijn standpunt al bot bij de rechtbank, maar heeft beroep aangetekend. Wel heeft de onderneming een fiscale voorziening aangelegd van bijna 13 miljoen euro voor de boekjaren 2016 en 2017 en de berekening voor het boekjaar 2018. Het nettoverlies van de groep steeg daardoor van 1,8 naar 3 miljoen euro.

Niet makkelijk verkoopbaar

De Financietoren is het grootste kantoorgebouw van het Belgische ministerie van Financiën en een van de grootste kantoorcomplexen van Brussel met een geschatte waarde van 1 miljard euro. Door zijn kantooroppervlakte van 200.000 m2, diepe plateaus en complexe financiering is hij minder gemakkelijk verkoopbaar.

Volgens de website Quote, die het fiscaal geschil signaleerde, is maar 30 procent van de Financietoren in handen van Breevast. De overige 70 procent is van een vennootschap gelieerd aan Frank Zweegers, topman van Breevast.

Reageer op dit artikel