nieuws

‘Vastned kwetsbaar in secundaire winkelstraat’

Financieel

‘Vastned kwetsbaar in secundaire winkelstraat’

Het risico op flinke afwaardering op winkelpanden bestaat op secundaire locaties en niet zozeer in de beste winkelstraten van de beste retailbestemmingen.

Dat zegt analist Herman Van der Loos van Degroof Petercam na de publicatie van de halfjaarcijfers van Vastned. Volgens Van der Loos heeft Vastned in Nederland nog een aantal panden op mindere locaties in bezit. Dat geeft druk op de waardering.

‘Vastned heeft begin 2019 zijn programma voor de verkoop van panden op mindere locaties beëindigd. Klaar was dat programma nog niet. In Frankrijk, Spanje en België zit Vastned op toplocaties, maar aan de Nederlandse portefeuille valt nog steeds wat op te kuisen’, zegt Van der Loos.

Moeilijk voor een belegger als Vastned is dat het minder aantrekkelijke retailvastgoed steeds dichterbij de absolute toplocaties komt. ‘Een retailer als H&M wil alleen nog op de beste winkelstraten zitten. Vestigingen aan mindere winkelstraten verruilen ze liever voor retailboulevards. Vaak is een plek aan de beste winkelstraat niet eens genoeg en moet je ook nog eens aan het beste deel ervan zitten.’

Nauwelijks groei

Vastned boekte in de eerste zes maanden van 2019 0,4 procent af op de waarde van zijn vastgoedportefeuille. Met een koers van 26 euro noteert het aandeel Vastned op een korting van 45 procent ten opzichte van de intrinsieke waarde van 46 euro.

Van der Loos schrijft die discount toe aan drie oorzaken. ‘De waarde is een afspiegeling van huurinkomsten en marktrendementen. Beide ontwikkelen zich op een voor Vastned ongunstige manier. De huren dalen, terwijl de rendementseisen niet meer dalen. Daar komt bij dat de onderneming nauwelijks groeit. Verkoopopbrengsten van de Turkse portefeuille zijn niet geïnvesteerd in panden. Evenmin is het gelukt om Vastned Retail Belgium in te lijven.’

Positief vindt Van der Loos de liquiditeit van het beleggingsproduct waarop Vastned zich richt. Panden in winkelstraten gaan zo vaak over in andere handen dat taxateurs niet hoeven te gissen naar de waarde ervan.

Reageer op dit artikel