nieuws

Productie industrie krimpt ruim 2 procent in juni

Financieel

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juni 2,2 procent lager dan in juni 2018, maakt het CBS bekend.

Productie industrie krimpt ruim 2 procent in juni

Het is de vierde achtereenvolgende maand waarin de productie krimpt.

Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie groeide de productie van de machine-industrie met bijna 3 procent het sterkst. Ook de productie van de voedingsmiddelenindustrie groeide. De meeste bedrijfsklassen in de industrie hadden echter te maken met een krimp van de productie.

Opmerkelijk genoeg is het producentenvertrouwen industrie in wél toegenomen. De ondernemers waren vooral minder negatief over de verwachte bedrijvigheid en positiever over hun voorraden.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) daalde in juli echter sterk. De daling was de grootste sinds begin 2009. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp in juni ruim 6 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Reageer op dit artikel