nieuws

Consumentenprijzen vlakken iets af

Financieel

 Consumentengoederen en -diensten waren in juli 2,5 procent duurder dan een jaar eerder.

Consumentenprijzen vlakken iets af

In juni betaalde de consument 2,7 procent meer dan vorig jaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Een verlaging van de elektriciteits- en gasprijzen voor contracten met variabele tarieven bij veel energiemaatschappijen had een drukkend effect op de stijging van de consumentenprijzen. De stijging van de woninghuren had daarentegen een verhogend effect, aldus het statistiekbureau.

De consumentenprijsindex is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

Reageer op dit artikel