nieuws

ABN Amro krikt winst op

Financieel

ABN AMRO heeft zijn winst in het tweede kwartaal licht opgekrikt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

ABN Amro krikt winst op

Het financiële concern wist ondanks de lage rente zijn rentebaten toch wat op te voeren. Wel heeft de bank een voorziening moeten nemen van 114 miljoen euro in verband met een herstelprogramma om beter onderzoek te doen naar zijn klanten bij het onderdeel Retail Banking.

De bank moet van De Nederlandsche Bank (DNB) al zijn particuliere klanten in Nederland onder de loep nemen. De ingreep heeft te maken met de strijd tegen witwassen. Sinds de affaire bij onder meer ING vorig jaar moeten banken daar nu scherper op letten. DNB heeft bij ABN AMRO aangegeven dat de bank zijn dossiers op enkele vlakken beter moet checken.  ‘We moeten bijvoorbeeld beter weten wat mensen precies doen met hun rekening. Doen ze alleen normale transacties of bijvoorbeeld ook commerciële transacties?’ verklaarde topman Kees van Dijkhuizen in een toelichting. Mocht de bank er bij het doorlichten achter komen dat een particuliere rekening voor grote zakelijke transacties is gebruikt, dan wil de bank van de betreffende klant extra uitleg.

De nettowinst kwam uit op 693 miljoen euro, waar een jaar geleden nog 688 miljoen euro winst in de boeken ging. Het resultaat werd enigszins gekleurd door eenmalige posten. Naast de voorziening is er in de cijfers nog een boekwinst verwerkt op de verkoop van een meerderheidsbelang van 75 procent in hypotheekadministrateur Stater. De totale baten liepen met 1 procent op tot 2,3 miljard euro, terwijl het operationeel resultaat juist 1 procent afnam tot 1 miljard euro.

Commercieel vastgoedfinanciering

De bank publiceerde wederom geen aparte cijfers over de ontwikkeling van haar commercieel vastgoed financieringsportefeuille.

Het  aandeel op de hypotheekmarkt verbeterde in het tweede kwartaal naar 17 procent (van 14 procent) ‘terwijl we gedisciplineerd bleven prijzen’. ‘We verwachten dat ons marktaandeel in het komende kwartaal verder verbetert’, aldus Van Dijkhuizen.

‘We blijven ons richten op onze doelstellingen in deze uitdagende omgeving’, stelde hij. ‘De rente bleef in het tweede kwartaal dalen, wat vooral invloed heeft op de spaarmarges. We nemen maatregelen door ons te richten op de marges, nieuwe inkomstenbronnen te ontwikkelen en door scherp op de kosten te letten.’

Reageer op dit artikel