nieuws

Meubel- en woonwinkels boeren goed

Financieel

De detailhandel heeft in mei 3,1 procent meer omgezet dan in mei 2018, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Meubel- en woonwinkels boeren goed
Winkelcentrum In de Bogaard in Rijswijk. Foto: Bureau Stedelijke Planning

Het verkoopvolume was 2,8 procent hoger. De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in mei. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 4,4 procent hoger dan in mei 2018.

Grootste omzetstijging

In de non-foodsector groeide de omzet met 3,5 procent. De winkels in meubels en woninginrichting realiseerden in mei de grootste omzetstijging. Ook de omzet van de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren en de winkels in consumentenelektronica en witgoed groeide. De winkels in recreatie-artikelen, de drogisterijen, de kledingwinkels en de winkels in schoenen en lederwaren hebben in mei daarentegen minder omgezet.

Speciaalzaken in de min

De omzet van de foodsector kromp met 0,4 procent. De omzet van de supermarkten veranderde nauwelijks, die van de speciaalzaken kromp met ruim 2 procent. Het verkoopvolume was zowel bij de supermarkten als bij de speciaalzaken lager dan een jaar eerder.

Online omzet

De online omzet was in mei 19,6 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels (hoofdactiviteit) hebben 18,8 procent meer omgezet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met 20,8 procent.

Reageer op dit artikel