nieuws

Gemeente Utrecht: verbreding A27 niet nodig

Financieel

De gemeente Utrecht heeft geen moeite met de beslissing van de Raad van State dat de van files vergeven A12 en A27 voorlopig niet verbreed mogen worden uit milieuoverwegingen.

Gemeente Utrecht: verbreding A27 niet nodig
De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks).

‘Stikstof heeft grote impact op de bodem en natuur. Het is goed dat de rechter vanuit deze invalshoek naar geplande projecten kijkt’, aldus wethouder Lot van Hooijdonk (Mobiliteit) in een reactie.

Volgens de gemeente is een verbreding van de A27 bij Amelisweerd niet nodig. ‘Utrecht groeit tussen nu en 2024 van 350.000 naar 400.000 inwoners. Om de stad leefbaar en bereikbaar te houden, zijn slimme mobiliteitsoplossingen nodig.’

De gemeente gaat bekijken welke consequenties de uitspraak van de Raad van State heeft. Die bepaalde eerder woensdag dat de verbreding van de wegen voorlopig niet kan doorgaan wegens de voorziene uitstoot van stikstof.

Zeer verheugd

De Kerngroep Ring Utrecht (KRU), een samenwerkingsverband van bewonersgroepen, natuur- en milieuorganisaties en een van de bezwaarmakers, is zeer verheugd met het besluit.  ‘Wij zijn blij en tevreden met deze uitspraak’, aldus woordvoerder Jos Kloppenborg. ‘De verbreding zoals deze is voorgesteld, is hiermee van de baan. Ik kan me voorstellen dat de minister nu weer zint op een nieuw plan, maar dat lijkt me niet slim. Ze moet dan opnieuw een tracébesluit maken, waartegen dan weer bezwaar zal komen.’

Volgens de KRU is het beter als de minister met de gemeente en provincie om tafel gaat om een plan op te stellen dat zorgt voor ‘goede bereikbaarheid en tegelijk de natuur ontziet’, aldus Kloppenborg. Dat betekent dat er meer geld moet komen voor fietsverkeer en het openbaar vervoer, zegt hij. De KRU pleit ook voor maximaal 80 kilometer per uur op de ring omdat dit beter zou zijn voor de doorstroming en de leefkwaliteit.

Noodwetgeving

Om te voorkomen dat grote bouw- en infrastructuurprojecten vastlopen vanwege de stikstofproblematiek, moet er noodwetgeving komen. Dat zegt Bouwend Nederland in een reactie op de uitspraak van de Raad van State over de verbreding van de ringweg rond Utrecht. De brancheorganisatie voor de bouw vreest voor ‘grote maatschappelijke en economische schade’.

Bouwend Nederland meent dat er genoeg draagvlak is voor zo’n noodwet om zo een massale bouwstop te voorkomen. De brancheorganisatie onderzoekt nog voor hoeveel andere projecten vertraging dreigt.

 

Reageer op dit artikel