nieuws

Grootaandeelhouder Gazit doet bod op Atrium

Financieel

Gazit-Globe heeft een bod van 3,75 euro per aandeel gedaan op de uitstaande aandelen van winkelcentrumbelegger Atrium European Real Estate.

Grootaandeelhouder Gazit doet bod op Atrium
Atrium Militari-winkelcentrum in Boekarest

De Israëlische vastgoedonderneming Gazit-Globe bezit al 60,1 procent van de aandelen van het in Wenen en Amsterdam genoteerde fonds. Het bod van 3,75 euro in cash werd op 23 juli bekend gemaakt en betekent een premie van 18,3 procent op de slotkoers van 22 juli (3,17 euro). De onderneming, die actief  is als ontwikkelaar en belegger in winkelcentra in Centraal Europa en Rusland  wordt daarmee gewaardeerd op 1,4 miljard euro.

Het bestuur van Atrium heeft zich achter de overname geschaard. Dat is geen wonder want  bestuursvoorzitter van Atrium is niemand minder dan Chaim Katzman, tevens grootaandeelhouder en oprichter van Gazit-Globe. Bij Atrium gebeurt helemaal niets zonder zijn instemming.

Gazit Globe en CPI Austria Holdings namen in 2009 Meinl European Land over, de voormalige, met schandalen omgegeven beursgenoteerde vastgoedtak van de Oostenrijkse Meinl Bank. Vervolgens werd het fonds omgedoopt tot Atrium European Real Estate en kreeg zijn hoofdkantoor in Amsterdam (al is de formele hoofdzetel Kanaaleiland Jersey) en een notering aan Euronext Amsterdam. Nog jarenlang sloegen Atrium en Meinl Bank elkaar met miljardenclaims om de oren, zo zou Meil zich voor de overname schuldig hebben gemaakt aan koersmanipulatie. Maar uiteindelijk liep de zaak met een sisser af.

Aandeelhouders moeten nog instemmen met de overname. Dat gebeurt volgens regelgeving van Jersey gedurende een bijeenkomst voor de rechter op 5 november , waarbij de raad van bestuur van Atrium een positief stemadvies geeft. Bij beleggers en het management heerst al geruime tijd onvrede over de koersontwikkeling van het fonds.

De overname wordt naar verwachting op 2 januari afgerond. Atrium zal daarna zijn beursnoteringen verliezen.

Atrium bezit 32 winkelcentra met een totaal oppervlakte van 870.000 m2 ter waarde van 2,7 miljard euro in Polen, Tsjechië, Slowakije en Rusland. Met uitzondering van een centrum zijn alle objecten in eigen beheer. Er werken ruim honderd mensen, waarvan een aanzienlijk deel op het hoofdkantoor in Amsterdam.  Zover duidelijk zal de overname geen personele consequenties hebben. Over de toekomst van de vestiging in Amsterdam worden evenwel geen mededelingen gedaan.

 

 

Reageer op dit artikel