nieuws

Fifth Wall haalt half miljard op voor proptech-fonds

Financieel

De Amerikaanse vermogensbeheerder Fifth Wall heeft 503 miljoen dollar opgehaald voor zijn tweede fonds voor participaties in proptech bedrijven. Het nieuwe fonds is wereldwijd actief.

Fifth Wall haalt half miljard op voor proptech-fonds
Brendan Wallace en Brad Greiwe, Fifth Wall's Co-Founders en Managing Partners,.

Fund II is het grootste fonds ooit voor investeringen in vastgoedtechnologie, laat het bedrijf uit Los Angeles weten.  Fifth Wall  heeft voor 1 miljard dollar aan assets onder management  voor 50 investeerders in elf verschillende landen.  Voor het eerste proptechfonds van Fifth Wall, gesloten in mei 2017, werd 212 miljoen dollar opgehaald bij negen beleggers in de VS.

Aan Fund II doen vastgoedbeleggers, projectontwikkelaars en vastgoedadviseurs  uit de hele wereld mee. Daaronder ook grote Europese partijen zoals de Franse vastgoedonderneming Gecina, Merlin Properties uit Spanje en de Britse vastgoedfirma’s British Land en Segro. Ook internationale vastgoedadviseurs  CBRE en Cushman & Wakefield nemen deel aan Fund II. Het fonds was zwaar overtekend en is nu gesloten voor deelname.

‘Nu vastgoed en technologie steeds meer samenkomen, is Fifth Wall steeds meer het centrale platform voor strategische samenwerking’, stelt Brendan Wallace, Co-Founder en Managing Partner van Fifth Wall. ‘Via onze fondsen krijgen onze proptech bedrijven toegang tot meer dan vijftig gerenommeerde vastgoedpartijen wereldwijd.’

‘We zijn altijd geïnteresseerd om nieuwe partners te vinden die ons kunnen helpen bij het vinden van nieuwe techoplossingen voor onze klanten,’ zegt ceo Brett White  van Cushman & Wakefield.

‘We zoeken constant naar nieuwe vastgoeddiensten en technologie om de wijze waarop wij onze woningen en commercieel vastgoed in Frankrijk ontwikkelen en beheren te verbeteren’, licht ceo Méka Brunel de deelname van Gecina toe.

Europees garantiefonds

Tijdens de proptechbeurs Mipim Proptech, begin deze maand in Parijs, werden zorgen geuit over de beperkte beschikbaarheid  in Europa van risicodragend kapitaal voor zogenoemde scale-ups, techbedrijven die de startfase gepasseerd  zijn en hun vleugels willen uitslaan. De Europese Commissie komt met een pilot voor een Europees garantiefonds van 300 miljoen euro als zekerheidstelling voor verschaffers van risicodragend kapitaal die in zogenoemde ‘scale-ups’ willen investeren maar huiverig zijn voor de risico’s. Bedoeling is dat het Europese garantiefonds onderdeel wordt van het 45 miljard euro omvattende Europees investeringsprogramma om de Europese economie te versterken.

Reageer op dit artikel