nieuws

Deutsche Hypo index weer lager

Financieel

De Deutsche Hypo Immobilienklima index is in juli voor de vijfde opeenvolgende maand omlaag gegaan.

Deutsche Hypo index weer lager

Dat meldt de Duitse vastgoedbank Deutsche Hypo. Ondanks  de mooie resultaten op de Duitse kantorenmarkt in het eerste halfjaar is er toch sprake van een neergaande lijn. De toonaangevende Duitse vastgoedindex kromp in juli met 1,9 procent tot 114,9 punten, het laagste niveau in zeven jaar.

De graadmeter van de vastgoedfinancier volgt de ontwikkelingen in de belangrijkste Duitse vastgoedsectoren op basis van  verschillende indicatoren en de mening van vastgoedexperts. De terugval was hoofdzakelijk toe te schrijven aan het negatievere sentiment in de beleggingsmarkt dat 3,7 procent lager uitviel, terwijl de huurmarkt stabiel bleef.

De woninggraadmeter steeg met 3,6 procent na een flinke terugval in de voorafgaande maand. De kantorensector dikte met 0,7  procent aan, terwijl logistiek flink moest inleveren (-5,9 procent) evenals de hotelsector (-6,8 procent) en het winkelvastgoed (-5,1 procent).  De meeste geconsulteerde vastgoedexperts zijn van mening dat de positieve ontwikkelingen in de kantorenmarkt niet al te lang meer zullen duren.

Volgens cijfers van CBRE werd in het eerste half jaar voor 12,1 miljard euro geïnvesteerd in Duitse kantoren, 5 procent minder dan in de overeenkomstige periode vorig jaar, meldt de nieuwsbrief Thomas Daily. De internationaal vastgoedadviseur stelt dat de terugval uitsluitend te wijten is aan de beperkte beschikbaarheid van goed beleggingsproduct. Berlijn is razend populair.  Met 4,1 miljard euro trok de hoofdstad meer kantoorinvesteringen dan Frankfurt, München en Düsseldorf bij elkaar.

Reageer op dit artikel