nieuws

Woningprijzen breken pre-crisis record van 2008

Financieel

De woningprijzen liggen inmiddels overal in Nederland boven het niveau van de vorige piek in 2008, zo blijkt uit cijfers van woningmarktvorser Calcasa.

Woningprijzen breken pre-crisis record van 2008

De woningprijzen stijgen sinds het tweede kwartaal van 2013, het dieptepunt van de crisis. Sindsdien is de waarde van de totale Nederlandse woningvoorraad met 635 miljard euro gestegen. Met 290 miljard euro is de koopwoningvoorraad in Zuid-Holland het meest waard. Samen met Noord-Holland zijn deze twee provincies verantwoordelijk voor 40% van de totale waarde van de koopwoningvoorraad in Nederland. De provincie met de laagste totale waarde is Zeeland met 28 miljard euro.

Zuid-Holland

In de provincie Zuid-Holland bestaat een derde van de totale waarde van de koopwoningvoorraad uit rijwoningen. Dit is een totaal van 100 miljard euro. Sinds 2013 is de totale waarde van alle beneden-/bovenwoningen in Zuid-Holland het hardst gestegen met 57 procent naar een waarde van 27 miljard euro.

Virtuele winst

Als gevolg van de waardestijging staat bijna elke woningkoper momenteel op (virtuele) winst. De best presterende gemeente is Bloemendaal met een gemiddelde virtuele winst van 350 duizend euro sinds 2013 . Ter vergelijking: kopers die in 2013 in Pekela (Groningen) een woning hebben gekocht staan op een gemiddelde virtuele winst van 22 duizend euro.

Reageer op dit artikel