nieuws

Koopwoning plust 7,2 procent

Financieel

Bestaande koopwoningen waren in mei 7,2 procent duurder dan in mei 2018, zo blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Koopwoning plust 7,2 procent

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In mei 2019 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in mei ruim 37 procent hoger.

Dalende trend

De stijging is wel opnieuw kleiner dan in de voorgaande maanden. De trend van een dalend surplus werd als in november 2018 ingezet, toen bedroeg de jaar op jaar stijging voor die maand nog  9,5 procent.

Aantal verkopen

Ook het aantal verkopen daalt. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn 84.442 woningen verkocht, zo blijkt uit gegevens van het Kadaster. Dat is 2,5 procent minder dan in dezelfde periode van 2018.  Mei 2019 kende wel een stevige plus wat betreft het aantal verkopen. Het Kadaster maakte bekend dat het in mei 19 708 verkochte woningen registreerde. Dat is ruim 8 procent meer dan een jaar eerder.

Reageer op dit artikel