nieuws

Europa, Afrika op beperkt verlies in positieve GPR 250 Index

Financieel

Europa, Afrika op beperkt verlies in positieve GPR 250 Index

In mei 2019 liet de wereldwijde vastgoedaandelensector een stijging zien van 0,9 procent, met op continentaal niveau winsten voor Amerika (0,8 procent), Azië (1,9 procent), en Oceanië (2,0 procent). Er waren kleine verliezen voor Europa (-0,4 procent) en Afrika (-0,8 procent).

Op nationaal niveau behaalde Duitsland (6,6 procent) het hoogste maandrendement. Nederland (-11,4 procent) was de grootste verliezer. Alle genoemde rendementen luiden in euro.

Fusie Cousins en Tier Reit

In mei 2019 voegde de GPR 250 Americas Index 0,8 procent aan beurswaarde toe, gevoed door de positieve rendementen behaald in de Verenigde Staten (1,0 procent) en Brazilië (6,0 procent), aangezien de vastgoedaandelenindices van Canada (-0,3 procent) en Mexico (-11,2 procent) omlaag gingen.

Aandeelhouders van Cousins Properties en Tier Reit hebben de fusie tussen de twee ondernemingen op respectievelijke Bava’s goed. De fusie werd uiteindelijk voltooid op 14 juni 2019, waarbij de aandeelhouders van Tier Reit 2,98 Cousins Properties-aandelen ontvingen voor elk gehouden aandeel van Tier Reit. De aandeelhouders van Cousins Properties keurden tevens een 1-voor-4 omgekeerde aandelensplitsing goed.

Overnamebod A & J Mucklow Group

De GPR 250 Europe Index is in mei 2019 nauwelijks (-0.4 procent) van de plaats gekomen, waardoor het year-to-date-rendement gedurende de eerste vijf maanden van het kalenderjaar op 6,1 procent is uitgekomen. Duitsland (6,6 procent), Zweden (5,8 procent) en Zwitserland (4,9 procent) waren de drie best renderende landenindices. Bekeken over de afgelopen maand rendeerden Frankrijk (-2,1 procent), Verenigd Koninkrijk (-7,1 procent) en Nederland (-11,4 procent) het minst. Rendementen voor de individuele Europese landenindices in mei 2019 waren als volgt, met de rendementen gemeten in euro: Duitsland 6,6 procent; Zweden 5,8 procent; Zwitserland 4,9 procent; Oostenrijk 3,4 procent; België 1,5 procent; Spanje 0,2 procent; Frankrijk -2,1 procent; Verenigd Koninkrijk -7,1 procent; Nederland -11,4 procent.

LondonMetric Property heeft een overnamebod uitgebracht op, op grond waarvan aandeelhouders van laatstgenoemde onderneming voor elk A & J Mucklow Group-aandeel een combinatie van 2,19 nieuwe LondonMetric Property-aandelen en 204,50 pence in contanten. Na de voltooiing van de fusie per 28 juni 2019 zullen de aandeelhouders van LondonMetric Property en A & J Mucklow Group respectievelijk ongeveer 83,5 procent en 16,5 procent van de gecombineerde entiteit bezitten.

Sakura Sogo Reit verwerpt overnamepoging

In mei 2019 was er winst voor de continentale vastgoedaandelenindices van Azië (1,9 procent) en Oceanië (3,0 procent) terwijl Afrika (-0,8 procent) een stapje terug moest doen. In Azië was de winst volledig toe te rekenen aan Japan (5,0 procent), Hong Kong (-3,1 procent) en Singapore (-3,4 procent) sloten allebei lager.

De raad van bestuur van Sakura Sogo Reit en haar externe beheerder verwerpen het voorstel van Lion Partners om de eerstgenoemde onderneming samen te voegen met Star Asia, omdat zij het fusievoorstel niet in het belang van haar aandeelhouders beschouwen. De raad van bestuur van het bedrijf merkte daarbij op dat belangrijke details ontbraken in het voorstel van Lion Partners, zoals de fusieratio, andere voordelen voor aandeelhouders, en andere belangrijke financiële gegevens. Sakura Sogo Reit beschouwt dan ook de poging als een ‘vijandige overname’, eraan toevoegend dat Star Asia het overnamebod doet om de portefeuille van Sakura Sogo Reit voor minder dan de marktwaarde te verwerven. De raad van bestuur van Sakura Sogo Reit raadt haar aandeelhouders dan ook aan weerstand te bieden aan de overnamepoging.

Over de auteur:
Jeroen Vreeker is index analyst bij Global Property Research (GPR) in Amsterdam.

Dit artikel staat in Vastgoedmarkt van juli/augustus 2019.

Reageer op dit artikel