nieuws

Curatoren MC Slotervaart willen snel een deal met Zadelhoff

Financieel

Curatoren MC Slotervaart willen snel een deal met Zadelhoff

Gemeente Amsterdam en de curatoren van het failliete MC Slotervaart stonden 26 juni 2019 tegenover elkaar voor de rechtbank. De curatoren willen maar één ding: zo snel mogelijk een definitief akkoord met Zadelhoff Beheer.

Volgens curator Marc van Zanten biedt Zadelhoff de unieke mogelijkheid om alle schuldeisers tevreden te stellen. Zadelhoff betaalt daarvoor zoveel als nodig is. Ook is de geldschieter bereid de huur voor nieuw te vestigen laagdrempelige zorgvoorzieningen te matigen tot maximaal 130 m2. Dan nog is sprake van een passende business-case. Vertraging is volgens de curator onwenselijk. Elke maand dat de afwikkeling van het faillissement langer op zich laat wachten, kost naar schatting 300.000 euro.

Tijdens de zitting werd duidelijk dat bij binnen- en buitenlandse partijen veel belangstelling bestaat voor de herontwikkeling van de locatie van het voormalige ziekenhuis in Amsterdam Nieuw-West. Tijdens een marktverkenning begin dit jaar hebben in totaal zestien partijen een bod uitgebracht op het vastgoed. Met soms bedragen die hoger zijn dan de naar schatting 45 miljoen euro die Zadelhoff op tafel zal leggen. Het direct na het faillissement gevestigde voorkeursrecht van de gemeente maakte het volgens Van Zanten onmogelijk voor de hoogste opbrengst te gaan. Amsterdam zou een dergelijke transactie hebben vernietigd.

Tunnelvisie

Advocaat Barbara Rumora-Scheltema verwierp de beschuldiging dat de gemeente telkens via dreigementen en procedures een snelle doorstart van het ziekenhuis dwarsboomt. Volgens haar leiden de curatoren aan ‘een tunnelvisie waarin alleen een deal met Zadelhoff tot een gunstige afwikkeling van het faillissement kan leiden’. ‘Een alternatief voorstel van de gemeente wordt op geen enkele manier serieus genomen’, aldus Rumora.

Tijdens de zitting op 26 juni bleef onduidelijk hoe diep de gemeente precies in de buidel wil tasten. Naar verluidt ligt een week eerder week uitgebrachte bod van Amsterdam zo’n tien miljoen onder de toezegging van Zadelhoff. Bij de gemeente bestaat de bereidheid tot een hoger bod, zo benadrukte Pierre van Rossum, directeur grond en ontwikkeling van de gemeente, maar het ontbreekt aan de juiste informatie over de schuldenlast en nog te verwachten inkomsten.Volgens de curator was dat overigens minstens tien miljoen minder.

Een poging van rechtbank-voorzitter Lotte van Berkum om nog tijdens de zitting de curatoren extra cijfers te laten overhandigen, haalde het niet. De curatoren willen alle schuldeisers op dezelfde manier behandelen en maken geen uitzondering voor de gemeente.

Eendimensionale blik

Wantrouwen bleek ook uit het betoog van advocaat Gertjan Boekraad namens de curatoren. ‘Het stadsbestuur heeft een eendimensionale blik. Amsterdam zet alles op alles om het vastgoed van MC Slotervaart in bezit te krijgen. En dat voor de laagste prijs.’ Verder beschuldigde hij de gemeente ervan steeds met nieuwe voorwaarden op de proppen te komen.

Formeel draaide de zitting om de vraag of de curatoren verplicht kunnen worden te onderhandelen met de gemeente over de verkoop van het vastgoed. En of zij verplicht zijn onderzoek te doen naar onregelmatigheden voorafgaand aan het faillissement. Begin juni 2019 beantwoordde de rechter-commissaris die vraag ontkennend, waarop de gemeente in beroep ging.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Reageer op dit artikel