nieuws

Centrale banken willen de rente weer verlagen

Financieel

Centrale banken willen de rente weer verlagen

Juist als je zou denken dat het niet lager kan met de rente, is de weg naar nieuwe laagtepunten ingezet.

Onrust over een verergerend handelsconflict tussen de VS en China, onrust in het Midden-Oosten zorgen voor een vlucht naar veiligheid en verwachtingen van een nieuwe ronde stimulus van de ECB en de Federal Reserve hebben de Duitse 10-jaars rente naar een laagterecord van -33 basispunten gebracht.

Hoewel de wereldeconomie eigenlijk best aardig draait, lijkt het moment voor centrale banken alweer aangebroken om de economie te gaan stimuleren. De Fed lijkt zich vooral zorgen te maken over de investeringen van het Amerikaanse bedrijfsleven die tegenvallen en kijkt met argusogen naar de handelsoorlog met China. De markt verwacht dat de Fed in juli de rente al zal gaan verlagen maar het zou ook wel eens later in het jaar kunnen worden. Dat er eerder een renteverlaging dan verhoging aankomt lijkt bijna vast te staan, aangezien het economisch beeld voor de VS veel risico’s laat zien.

De ECB lijkt aan het einde van de termijn van president Mario Draghi ook de economie nog eens te gaan stimuleren. Waar de weg naar normalisering van het monetair beleid vorig jaar werd ingezet met het einde van het opkoopprogramma van obligaties, is de ECB nu weer naar verdere verruiming aan het kijken. Zowel een herstart van het opkoopprogramma als een (nog) lagere rente behoren tot de mogelijkheden als de economische vooruitzichten niet verbeteren. Ook zou de ECB na jaren van lager dan beoogde inflatie – onder maar dichtbij de twee procent – de inflatie wel eens langer boven de twee procent uit willen laten komen.

Dit alles wijst op een lange periode van negatieve rentes, zeker als er in de komende maanden nieuwe verruimingsmaatregelen aangekondigd worden. Zo is de marktverwachting momenteel dat de geldmarktrente voor eind 2022 niet boven de nul uit komt. De lange rente, die nu dus ook weer negatief is geworden, zal waarschijnlijk nog een tijd gedrukt worden door de geopolitieke risico’s en wellicht dus zelfs door nieuwe opkoopprogramma’s. Daardoor verwachten wij dat deze pas in 2020 weer boven de nul uit zal komen en ook daarna slechts zeer beperkt zal stijgen.

Over de auteur:
Bert Colijn is senior Eurozone-analist bij ING Global Markets Research.

Dit artikel staat in Vastgoedmarkt van juli/augustus 2019.

Reageer op dit artikel