nieuws

Berlijn bevriest vrije sector huur

Financieel

Berlijn bevriest vrije sector huur

Berlijn gaat haar huurprijzen bevriezen. De afgelopen tien jaar is de stad zo populair geworden dat de huurprijzen verdubbelden.

Het stadsbestuur van Berlijn heeft  een radicale maatregel aangekondigd in de strijd tegen de stijgende woonlasten in de Duitse hoofdstad: een ‘huurdeksel’. De komende vijf jaar worden de huurprijzen in de vrije sector bevroren, ook als een woning aan nieuwe huurders verhuurd wordt. Alleen voor energiebesparende verbeteringen aan huizen is nog een huurverhoging mogelijk.

Daarnaast komt er een ‘huurplafond’, een maximale huurprijs, waar nog nadere invulling aan gegeven moet worden. De maatregelen moeten begin volgend jaar in werking treden, met terugwerkende kracht vanaf 18 juni, zodat huiseigenaren niet snel nog de huur kunnen verhogen. Meer dan tachtig procent van de inwoners van Berlijn is huurder. De maatregel heeft dan ook gevolgen voor maar liefst 1,5 miljoen huurwoningen in de stad.

Sommige tegenstanders vrezen dat het een averechts effect zal hebben. Net als in Amsterdam wordt er te weinig gebouwd in Berlijn,  en dat zou alleen maar erger worden als je investeerders afschrikt met maximale huurprijzen in de vrije sector.

Reageer op dit artikel