nieuws

Verrassende economische groei met negatieve rente

Financieel

De wereldeconomie is het jaar met een meevaller begonnen.

Verrassende economische groei met negatieve rente
Bert Colijn, ING Global Markets Research

In de VS groeide de economie geannualiseerd met 3,2 procent in het eerste kwartaal. Dat was sterker dan in het laatste kwartaal van 2018, terwijl het eerste kwartaal traditioneel vaak teleurstelt. Ook de banengroei in de VS is weer sterk in 2019, met sterke groei in april is de werkloosheid inmiddels op het laagste punt sinds 1969 beland. Waar de zorgen over de Amerikaanse groei toegenomen waren aan het eind van vorig jaar, blijkt dat deze zorgen in het eerste kwartaal nog niet terecht waren.

Ook voor de Eurozone waren de verwachtingen voor het eerste kwartaal niet hoog, maar de groei bleek met 0,4% beter dan verwacht. Zo accelereerde de groei in Spanje wederom en wist Italië met 0,2% groei de recessie achter zich te laten. De cijfers voor Nederland en Duitsland zijn nog niet uit, maar verwacht wordt dat beide landen een goed eerste kwartaal achter de rug hebben. Zo verdubbelt het groeipercentage voor de Eurozone aan het begin van 2019, hetgeen de indruk geeft dat de dalende groei in 2018 achter ons gelaten is.

Dat lijkt niet te stroken met een negatieve lange rente. De Duitse 10-jaars rente schommelt nu alweer een tijdje rond de nul en is dankzij de zorgen omtrent het handelsakkoord tussen China en de VS wederom onder de nul gedoken. De risico’s rond de wereldeconomie zijn nog niet verdwenen, hetgeen beleggers naar veilige havens doet terugkeren. Dit wordt ook ingegeven door de centrale banken, die het monetair beleid momenteel niet meer aan het verkrappen zijn omdat zij de risico’s omtrent de wereldeconomie voor de komende tijd erkennen.

Zo zou de groei van het BBP in de Eurozone en VS wel eens terug kunnen zakken in het tweede kwartaal en lijkt de opleving vooralsnog van tijdelijke aard te zijn. Die magere groeiverwachtingen drukken de rente ook, waarmee de verwachting voor de lange rente dit jaar niet boven de 40 basispunten uitkomt. Dat is nog steeds hoger dan het huidige niveau, maar gezien de economische groei van de afgelopen jaren zeer laag. De korte rente lijkt dankzij het besluit van de ECB om de rente niet voor het einde van het jaar te verhogen dit jaar niet veel te veranderen.

Bert Colijn, ING Global Markets Research, verzorgt samen met zijn collega Maarten Leen beurtelings de rubriek  Geld & kapitaalmarkt in Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel