nieuws

Record aan Nederlandse vastgoedbeleggingen

Financieel

Record aan Nederlandse vastgoedbeleggingen

Beleggers hebben aan het begin van een jaar nog niet eerder zo veel geld gestoken in Nederlands vastgoed als in de eerste drie maanden van dit jaar.

Vooral beleggingen in de woningmarkt namen begin dit jaar sterk in volume toe, berekende vastgoedadviseur CBRE. Dit hadden zij in december vorig jaar dan ook voorspeld.

De woningmarkt in Nederland wordt al tijden gekenmerkt door schaarste. Kennelijk spoort dit aan tot investeren in huizen, want in de eerste drie maanden van dit jaar werd volgens CBRE 2,3 miljard euro geïnvesteerd in woningen. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de 890 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

De ontwikkeling op de woningmarkt leidde tot een stijging van bijna 17 procent van de totale som geld die in Nederlands vastgoed is belegd tot 4,2 miljard euro. Niet in alle vormen van vastgoed werd meer geld gestoken. Zo bleven de investeringen in kantoren gelijk, terwijl het beleggingsvolume in winkelvastgoed enkele procenten daalde.

Het eerste kwartaal van 2019 laat een record zien aan investeringen in Nederlands vastgoed met een totaal beleggingsvolume van € 4,2 miljard. Niet eerder lag het investeringsvolume zo hoog in een eerste kwartaal.

Bart Verhelst: Voor 2019 voorzien we nog steeds een heel goed jaar voor vastgoedinvesteringen, hoewel we niet verwachten het recordjaar 2018 te evenaren. Dit weerspiegelt wat we zien in de economie: het hoge groeitempo van de afgelopen jaren is voorbij, maar de vastgoed gebruikersmarkt is fundamenteel solide.

Woningbeleggingen zorgen voor record

Het volume wordt vooral gedreven door de hoge investeringen in woningen. In de eerste drie maanden van dit jaar is voor ruim  2,3 miljard euro geïnvesteerd in woningen. Dit is 158 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar (890 miljoen euro). Dit is het hoogste investeringsvolume in woningen in een eerste kwartaal. De grootste transactie was de aankoop van 9.544 woningen door Heimstaden van Round Hill voor  1,4 miljard euro.

Investeringen per segment

Het totale investeringsvolume in de Nederlandse vastgoedmarkt in de eerste drie maanden steeg met 16,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Naast een sterke groei in het woningsegment is er ook een opvallende stijging te zien in investeringen in kantoren in Amsterdam en Den Haag, met respectievelijk een groei van 118% en 63%. Het totale investeringsvolume in kantoren was met € 1,04 miljard stabiel ten opzichte van Q1 2018.

 

Reageer op dit artikel