nieuws

Blackstone doorbreekt 200 miljard euro grens

Financieel

Met 201,6 miljard euro onder beheer is Blackstone ’s werelds grootste vastgoedvermogensbeheerder. De portefeuille groeide in 2018 met 17,3 miljard euro en doorbrak daarmee als eerste de 200 miljard euro grens .

Blackstone doorbreekt 200 miljard euro grens

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van INREV, de Europese brancheorganisatie van niet-genoteerd vastgoed, en haar Aziatische zusterorganisatie ANREV en het Amerikaanse NCREIF. Het beheerde vastgoedvermogen van de 173 bij het onderzoek betrokken spelers groeide in 2018 met 12 procent tot 2,8 biljoen euro.

Voor het eerst in de geschiedenis werd de 200 miljard euro grens overschreden door een vastgoedvermogensbeheerder. Blackstone voert voor het derde jaar op rij de wereldranglijst aan.

Om in de Top 3 te komen moesten de vermogensbeheerders een portefeuille beheren van tenminste 140 miljard euro. Brookfield Asset Management en PGIM bekleden de tweede en derde plaats met respectievelijk 163,8 miljard euro en 147,8 miljard euro. Nuveen Real Estate staat op plek vier met 108,9 miljard  en Hines op vijf (104,4 miljard euro).

UBS grootse Europeaan

Grootste Europese vastgoedvermogensbeheerder vormt het Zwiterse UBS Asset Management met 83,8 miljard euro, goed voor een achtste plaats op de wereldranglijst. Op de plekken zes en zeven van deze lijst staan respectievelijk de Amerikaanse firma’s Prologis (uitsluitend logistiek vastgoed) en CBRE Global Investors. Het Franse AXA Investment Managers – Real Assets (negende wereldwijd) blijft de grootste speler in de Europese markt.

Bij elkaar opgeteld tekenen de tien grootste managers voor 40,2 procent van de totaal beheerde vastgoedportefeuille. Ook qua marktaandeel groeiden zij  hard, in 2017 was hun aandeel nog 38,7 procent. Zeven van de tien grootste spelers zijn van Amerikaanse origine.

Op Europa gerichte beleggingsstrategieën waren het meest populair met 35,3 procent van het totaal beheerde vermogen, op de voet gevolgd door de Amerikaanse strategieën (34,8 procent). Op drie staat Azië/Pacific (18,4 procent).

De drie grootste partijen actief in Noord-Amerika hadden een portefeuille onder beheer van tenminste 77 miljard euro. Voor Europa was de ondergrens van de Top 3 47 miljard euro en in Azië/Pacific 24 miljard euro.

Leeuwendeel niet-genoteerd

Het beheerde vermogen bestaat voor het leeuwendeel (82,9 procent) uit niet-genoteerd vastgoed. Voor Europese beleggingsstrategieën is dat zelfs 87,7 procent, voor Amerikaanse 75,2 procent en 73,6 procent in Azië/Pacific.  Van de beleggingen in niet-genoteerd vastgoed zit wereldwijd 45 procent  in niet-genoteerde vastgoedfondsen.  Beleggingen voor separate rekening, joint ventures en clubdeals zijn  goed voor 30 procent van het totaal beheerde vermogen in niet-genoteerd vastgoed.

Net als voorgaande jaren blijkt dat pensioenfondsen de grootste kapitaalverschaffers zijn, al zijn er ook op dit vlak regionale verschillen: Azië Pacific 50,2 procent; Europa 43,8 procent; en 42,1 procent in Noord-Amerika. Met een aandeel van 24,6 procent komen in Europa de verzekeraars op de tweede plaats. In Azië nemen de staatsbeleggingsfondsen de tweede plaats in met 15,4 procent, terwijl in Noord-Amerika de tweede plek van het ranglijstje kapitaalverschaffers  bestaat uit de categorie ‘overige’ (12,9 procent).

Consolidatieslag

Bijna een op de vijf managers gaf aan de afgelopen 10 jaar verwikkeld te zijn geweest in fusies en overnames, waarbij 30 procent stelde dat de expansie op het wereldtoneel de belangrijkste drijfveer was.

Volgens Lonneke Löwik, ceo van INREV, blijkt uit het rapport dat de sector blaakt van gezondheid na een vijfde jaar op rij van groei. ‘De afgelopen vijf jaar is de beheerde portefeuille met maar liefst 1.000 miljard euro gegroeid, het weerspiegelt het vertrouwen dat beleggers stellen in deze sector’, aldus Löwik.   Verder blijkt dat de consolidatieslag nog niet voorbij is. ‘Vergeleken met andere sectoren is  vastgoedvermogensbeheer nog altijd vrij gefragmenteerd ondanks de groei van de wereldspelers.’

Reageer op dit artikel