nieuws

Amsterdamse Airbnb-hosts nemen loopje met regels

Financieel

Amsterdammers die hun huis via Airbnb verhuren, trekken zich in grote mate nog altijd weinig aan van de aangescherpte regels voor het verhuurplatform, zo blijkt  uit het nieuwste Airbnb-rapport van vastgoedadviseur Colliers International en dataleverancier AirDNA.

Amsterdamse Airbnb-hosts nemen loopje met regels

Maar liefst 41 procent van de verhuurde Airbnb-woningen in Amsterdam werd in 2018 langer verhuurd dan de toegestane 60 dagen. Dit heeft als resultaat dat het woningtekort in de hoofdstad nog verder oploopt. Door de langdurige verhuuractiviteiten van Airbnb hosts zijn ongeveer 8.000 extra woningen nodig bovenop de al bestaande vraag van huizenzoekers.

Tekort aan woningen

In 2018 stonden ongeveer 19.500 hele woningen in Amsterdam op Airbnb, 4,4 procent van het totale aantal in de stad. Daarvan werd 41 procent langer dan 60 dagen verhuurd en 19 procent zelfs langer dan 120 dagen. Hierdoor vist een groot aantal woningzoekers volgens Colliers achter het net. Het gaat om bijna 8.000 woningen die niet meer door andere mensen gekocht of gehuurd kunnen worden. Door dit verdringingseffect wordt volgens de vastgoedadviseur het tekort aan woningen groter en moet er nog meer gebouwd worden om de vraag op te vangen.

Een deel van de hosts blijkt ook meerdere accommodaties te verhuren. Zo is 32 procent van deze accommodaties in handen van 13 procent van de hosts. Een duidelijk teken dat er professionele partijen actief zijn in de markt.

Meer concurrentie

De stormachtige groei van Airbnb in Amsterdam lijkt inmiddels over het hoogtepunt heen. Voor het eerst sinds het boekingsplatform actief werd, liep het aantal geboekte overnachtingen terug en kwam 5 procent lager uit op bijna twee miljoen. Het blijkt dat een deel van de Airbnb’ers zich verplaatst heeft naar het gebied rondom de stad. In gemeenten als Amstelveen en Zaanstad werden vorig jaar in totaal bijna 200.000 nachten geboekt, gemiddeld 36 procent  meer dan in 2017. Airbnb kreeg vorig jaar ook te maken met meer concurrentie. Zo groeide de aanbieder van vakantiehuizen Homeaway met 61 procent, goed voor 136.000 overnachtingen.

Den Haag is inmiddels de tweede Airbnb-stad van Nederland.  Zo werden er vorig jaar meer dan 225.000 overnachtingen geboekt, een toename van 23%. Opvallend, omdat het aantal hotelovernachtingen in de stad met slechts 1 procent steeg. Hierdoor nam het marktaandeel van Airbnb verder toe. In de Haagse regio was de groei met 52 procent zelfs nog groter.

8.500 euro huurinkomsten

Zowel Rotterdam als Eindhoven worden steeds populairder bij toeristen. Dit is ook terug te zien in de Airbnb-cijfers. Zo steeg het aantal geboekte overnachtingen in Rotterdam met bijna 15 procent en in Eindhoven zelfs met 28 procent. Daar profiteerden ook de woningbezitters van. Zo verdiende de gemiddelde Rotterdamse host bijna 8.500 euro en die in Eindhoven 7.300 euro.

Handhaven regels

‘We zien dat Airbnb ook buiten Amsterdam populair aan het worden is. Inmiddels worden bijna 800.000 overnachtingen in de andere grote steden en directe regio geboekt’,  aldus Dirk Bakker, CEO van Colliers. ‘Dit betekent dat steeds meer verhuurders actief worden en gemeentes nu echt moeten nadenken over het handhaven van de regels.’

Advies Hof van Justitie

Onlangs gaf advocaat-generaal Maciej Szpunar van het Europees Hof van Justitie aan dat Airbnb informatiediensten levert en niet moet worden gezien als een vastgoedmakelaar. De digitale bemiddeling bij de huur en verhuur van woningen en kamers die het Amerikaanse bedrijf aanbiedt valt daarom onder de vrijheid van dienstverlening. De overheid mag beperkingen opleggen, bijvoorbeeld om consumenten te beschermen, maar dat moet wel worden gemeld aan de Europese Commissie.

 

Reageer op dit artikel