nieuws

Utrecht wil stelsel van stadsdistributiecentra (video)

Financieel

Utrecht wil stelsel van stadsdistributiecentra (video)

In 2025 moet de winkelbevoorrading in de Utrechtse binnenstad emissieloos verlopen. Tegen die tijd zal de Domstad ook beschikken over een stelsel van grotere hubs aan de randen van de stad en microhubs in de wijken voor efficiënte en schone stadslogistiek.

Dat stelt de Utrechtse wethouder Victor Everhardt. Hij was een van de sprekers tijdens het congres ‘Stadslogistiek Van Warehouse naar winkel’, dat op 28 maart werd  georganiseerd door Vastgoedmarkt. Het congres vond plaats in de 6.000 m2 omvattende Utrechtse vestiging van City Hub in Lage Weide.

In zijn bijdrage deed Everhardt het Raamwerk Zero Emissie Stadslogistiek Utrecht uit de doeken. Volgens dat ambitieuze beleidsstuk moet de stadslogistiek in de Domstad in 2025 volkomen emissieloos verlopen.

Over de noodzaak zei de wethouder: ‘Wij zijn de snelst groeiende stad van Nederland. Een goede openbare ruimte is enorm belangrijk voor een gezond stedelijk leven. Daarom moeten we zorgen dat we de stadsdistributie daarin een goede plek geven. Het betekent dat de grote vervoersstromen via hubs aan de rand van de stad, van bijvoorbeeld 5000 m2 of 6.000 m2  worden afgevangen en vervolgens verder worden gedistribueerd met elektrische voertuigen, of bijvoorbeeld bakfietsen of via het water. Wellicht dat er in de woonwijken en buurten nog een extra slag gemaakt moet worden. Maar dan heb je het over veel kleinere afmetingen.’

De wethouder zei desgevraagd dat hij  geen blauwdruk beschikbaar heeft van de hoeveelheid stadsdistributiecentra die nodig zijn aan de randen van de stad en microcentra in de woonwijken. Everhardt: ‘We hebben er al een paar zoals deze City Hub in Lage Weide en een centrum voor de bouwlogistiek. Ik heb  geen blauwdruk klaarliggen voor het precieze aantal. Ik denk in termen van tientallen centra, groot en klein. Maar ik heb daarvoor de eindgebruikers nodig, de distributeurs, de retailers, maar ook de bewoners van de stad.  Die puzzel zullen we met elkaar moeten leggen.’

Reageer op dit artikel