nieuws

Nederland biedt hoogste rendement van Europa

Financieel

Beleggingen in Europees vastgoed hebben volgens de nieuwe pan-European Quarterly Assel Level Index in 2018 een totaal rendement opgeleverd van 10,23 procent. Nederland presteerde het best met een rendement van maar liefst 15,46 procent.

Nederland biedt hoogste rendement van Europa

De nieuwe Europese kwartaalindex op gebouwniveau werd begin deze maand gelanceerd tijdens het jaarcongres van Inrev, de Europese branchevereniging voor niet-beursgenoteerd vastgoed. Toen werden de resultaten van het vierde kwartaal 2018 gepresenteerd. Thans zijn de resultaten beschikbaar voor heel 2018. De index volgt de prestaties van 6.038 gebouwen met een totale waarde van 151,6  miljard euro in twintig verschillende Europese landen.

Het uitstekende Nederlandse rendement van 15,46 procent werd vooral gedreven door de sterke waardeontwikkeling in de residentiële sector. Duitsland (12,18 procent) en Frankrijk (9,55 procent) deden het ook goed. Het Verenigd Koninkrijk – dat een weging heeft van 28,3 procent in de index – presteerde het slechtst van de grote Europese markten met 5,89 procent. Slechtst 1,17 procent van het Britse totaalrendement bestond uit waardeontwikkeling.

Van het Europese totaalrendement van 10,23 procent in 2018 bestond 5,74 procent uit waardeontwikkeling en 4,27 procent uit direct rendement.

Beleggingen in woningen scoorden het best met een opbrengst van 16,36 procent, gevolgd door  bedrijfsruimten/logistiek met 15,51 procent. Kantoorbeleggingen leverden 9,48 procent op. Winkelvastgoed bengelde onderaan  met een totaal rendement van 4,15 procent en een negatieve waardeontwikkeling van 0,73 procent.

De index is gebaseerd op data van de afgelopen vijf jaar. De data zijn ontdaan van de invloed van financiering en structureringen, maar hebben puur betrekking op de prestaties van gebouwen.

Henri Vuong, directeur Research en Marktonderzoek bij Inrev in Amsterdam, sprak van ‘indrukwekkende resultaten’ die de positieve visie van beleggers op niet-genoteerd vastgoed zal versterken. ‘Het is duidelijk dat het onderliggende vastgoed op sterke fundamenten rust.’

Reageer op dit artikel