nieuws

Huurgroei door gebrek aan nieuwe ontwikkelingen

Financieel

De interesse in Nederlands vastgoed hoog. Dit valt te verklaren door de sterke Nederlandse economie met een triple A-status, de toenemende vraag van gebruikers naar prime product, huurgroei en de aantrekkelijkheid van onroerend goed in een gemengde investeringsportefeuille.

Huurgroei door gebrek aan nieuwe ontwikkelingen

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Market in Minutes – The Netherlands Q1 2019’  van vastgoedadviseur Savills. De belangrijkste reden voor de stijgende huurprijzen is het achterblijven van nieuwe ontwikkelingen; dit wordt veroorzaakt door het restrictieve overheidsbeleid, een tekort aan bouwgrond en stijgende bouwkosten. Als de overheid haar beleid niet versoepeld, zullen de huurprijzen blijven stijgen.

Ondanks de toenemende vraag, blijven gemeenten terughoudend ten aanzien van het verlenen van vergunningen voor nieuwe ontwikkelingen. In combinatie met de stijgende grondprijzen en bouwkosten wordt het daardoor minder haalbaar om rendabele projecten te realiseren. Er komen daardoor minder nieuwe ontwikkelingen van de grond.

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, zegt: ‘Het tekort aan bouwpercelen zien we niet alleen in de ‘voor de hand liggende’ locaties in of rondom de grote steden, maar ook in bijvoorbeeld logistieke hotspots. Zo is in Venlo beschikbare grond voor nieuwe logistieke ontwikkelingen in de afgelopen drie jaar al met 57 procent afgenomen. Een sector waar beschikbaarheid van grond nooit eerder een probleem was, krijgt nu te maken met huurgroei.’

Jan de Quay, Head of Investments bij Savills in Nederland, vult aan: “We verwachten verdere huurgroei van 3-5 procent per jaar en daarmee een stijging van de vastgoedwaarde. Dit is positief voor huidige eigenaren, en vanwege de verwachte huurgroei tevens een argument om te kopen tegen de huidige historisch lage yields. Het feit dat het aantal nieuwe ontwikkelingen beperkt is, versterkt de positie van prime Nederlands vastgoed nog verder.’

Om te voorkomen dat de stijgende huurprijzen onbetaalbaar worden voor gebruikers, moeten gemeentes van de meest populaire locaties actie ondernemen om het evenwicht te herstellen. Amsterdam geeft volgens Savills  het goede voorbeeld door aan te kondigen dat zij de afgifte van bouwvergunningen voor kantoren zal versoepelen.

Reageer op dit artikel