nieuws

Flinke winststijging voor WDP

Financieel

WDP heeft de winst per aandeel over het eerste kwartaal verder opgekrikt tot 1,45 euro, een stijging met 8,2 procent. Topman Joost Uwents zei in een reactie op de oplaaiende discussie in Nederland over de ‘verdozing’ van het landschap het volste vertrouwen te hebben dat er voor goede projecten altijd grond beschikbaar blijft.

Flinke winststijging voor WDP
Nieuw distributiecentrum van WDP in Bleiswijk (artist impression)

De in Brussel en Amsterdam genoteerde logistieke vastgoedonderneming is marktleider in de Benelux en ook actief in Frankrijk en Roemenië. Het nettoresultaat  over  het eerste kwartaal komt uit op 38,6 miljoen euro, mede dankzij een positieve waardeontwikkeling  van de vastgoedportefeuille van 22,4 miljoen euro. De winst bedraagt 33,4 miljoen euro, een groei van 13,3 procent in vergelijking  met het eerste kwartaal 2018.

De bezettingsgraad ligt op 97,3 procent  (31 maart), tegenover 97,5 procent per 31 december 2018. De gemiddelde looptijd tot aan de eerste opzegmogelijkheid van de huurcontracten van de WDP-portefeuille bedraagt 5,7 jaar (inclusief zonnepanelen).

Ceo Joost Uwents toonde zich tevreden over de  cijfers. ‘Vooral belangrijk is dat we in het eerste kwartaal al voor 125 miljoen euro aan nieuwe investeringen hebben  vastgelegd, waaronder drie projecten in Nederland.’ In ons land heeft WDP momenteel 200.000 m2 aan logistieke projecten in aanbouw. Volgens het eerder dit jaar gepubliceerde groeiplan 2019-2023 het Belgische bedrijf zijn portefeuille met 1,5 miljard euro uitbreiden. Vooral in Roemenië wil WDP de komende jaren  flink groeien.

Uwents zei desgevraagd de oplaaiende maatschappelijke discussie in Nederland over de ‘verdozing van het landschap’ met belangstelling te volgen. Zo kondigde het College van Rijksadviseurs  recentelijk een onderzoek aan naar de gevolgen voor het landschap. De WDP-topman heeft het volste vertrouwen dat er voor ‘goede projecten altijd gronden beschikbaar blijven’.

Volgens Uwents is er de afgelopen jaren in Nederland een enorme inhaalslag geweest met de bouw van nieuwe logistieke centra en hij  verwacht dat de ‘exceptionele groei’ gaat afnemen.  ‘WDP is bij uitstek de partij die erop inzet om hergebruik van ruimtes en terreinen te realiseren, meer dan andere partijen. Het gaat WDP niet om zo maar ‘dozen’ neer te zetten, maar bestaande terreinen een nieuw leven te geven. Zodat je minder nieuwe gebieden hoeft ‘in te zetten’ en te onttrekken aan agrarisch gebruik, maar oudere, soms uitgeleefde terreinen opnieuw gebruikt en modern inzet. Zie alles wat er is gebeurd en nog gebeurt rond de Greenery (Bleiswijk, Barendrecht en Breda).’

Voor 2019 bevestigt WDP de verwachting van een winst van 6,50 euro per aandeel (een stijging van 8 procent). Op basis van deze vooruitzichten, wordt een dividend voor 2019 (uitbetaalbaar in 2020) vooropgesteld van 5,20 euro bruto per aandeel, eveneens een stijging van 8 procent ten opzichte van 2018.

Reageer op dit artikel