nieuws

DTZ-taxateurs vrijuit: ‘Dit verrast niemand’

Financieel

DTZ-taxateurs vrijuit: ‘Dit verrast niemand’

Taxateurs Eddy Halter en Roy van der Mercé en hun werkgever DTZ Zadelhoff (nu Cushman & Wakefield) kunnen een zwarte periode afsluiten – zij zijn vrijgesproken van het opmaken van een vals taxatierapport.

Er valt zichtbaar een last van de schouders van de twee taxateurs als tijdens het voorlezen van het vonnis in de zaak rondom het leisurecomplex Go Planet in Enschede blijkt dat zij vrijuit gaan. Daarmee komt een einde aan een lijdensweg die begon toen bekend werd dat zij verdacht werden van het opmaken van een valse taxatie in opdracht van vastgoedeigenaar Klaas Hummel.

Dat er een onderzoek tegen DTZ en de taxateurs liep, kwam op 3 december 2015 in de openbaarheid toen het FD plotseling over het strafdossier bleek te beschikken. Vanaf dat moment stond het leven van de taxateurs op de kop. Zij werden – samen met hun aanvankelijk medeverdachte collega Feddo Bosveld – geschorst door de beroepsvereniging Rics en hun werkgever hield hen binnen, waardoor zij vanaf dat moment slechts ondersteunende werkzaamheden verrichtten voor kantoorgenoten. Contact met klanten hadden zij in de daaropvolgende jaren niet meer – vier jaar en vier maanden lang.

De werkstraffen die het Openbaar Ministerie eiste, zou bij veroordeling het definitieve einde betekenen van hun carrière. Enig lichtpuntje in de slepende affaire van de rechtszaak was de steun van hun werkgever. Op de dag dat het onderzoek naar de taxateurs in de openbaarheid kwam, maakte DTZ Zadelhoff bekend niet aan de juistheid van de taxatie te twijfelen. Dat standpunt heeft het bedrijf ook in de strafzaak verdedigd.

Schril contrast

Het voorlezen van de samenvatting van het vonnis vergt nog geen tien minuten. Die tijd staat in schril contrast tot de lange duur van de misère waarin de verdachten de afgelopen jaren hebben gezeten. Na het verlaten van de rechtszaal zoeken de taxateurs ieder een eigen hoekje om rustig te bellen. Voor de brede deur van de rechtszaal maakt Klaas Hummel een rondje langs de nakaartende aanwezigen om felicitaties in ontvangst te nemen. Ook hij (eis: twee jaar cel) en zijn ex (werkstraf van 240 uur, een halfjaar voorwaardelijk en een boete van een ton) hebben een integrale vrijspraak gekregen.

Hummels advocaat, corporate strafrechtadvocaat Dian Brouwer van het kantoor JahaeRaymakers, is tevreden met de uitspraak. ‘Dit vonnis verrast niemand’, zegt hij. Volgens hem was het tijdens de zitting al duidelijk dat het OM geen sterke zaak had, ondanks een uitgebreid onderzoek dat zich zeven jaar voortsleepte. De rechter volgt in het vonnis zijn betoog ter verdediging van Hummel.

Professionaliteit taxateurs

Woordvoerder David Gribnau van DTZ Zadelhoff stelt: ‘DTZ Zadelhoff is blij met de uitspraak van de rechtbank Amsterdam. We hebben steeds gezegd dat er professioneel en conform wetgeving en geldende standaarden is gehandeld dat is met de uitspraak van vandaag bevestigd door de rechtbank. Het is vooral ook goed nieuws voor de twee betrokken taxateurs. Het vonnis doet recht aan hun professionaliteit.’

Of de zaak hiermee werkelijk definitief achter de rug is, hangt af van het OM dat in beroep zou kunnen gaan tegen het vonnis. Daarvoor heeft het twee weken de tijd.

Reageer op dit artikel