nieuws

Aedifica wil 418 miljoen ophalen

Financieel

De Belgische beursgenoteerde zorgvastgoed onderneming Aedifica, die ook grote belangen heeft in Nederland, wil 418 miljoen euro ophalen.

Aedifica wil 418 miljoen ophalen
Stefaan Gielens, ceo van Aedifica

Het is volgens de Vlaamse zakenkrant De Tijd  de grootste kapitaalverhoging ooit van een Belgische vastgoedgroep. Het bedrijf heeft een portefeuille van circa  2,5 miljard euro, waarvan ongeveer 300 miljoen in Nederland.

Er worden door de kapitaaloperatie 6.147.142 nieuwe aandelen gecreëerd. Met de opbrengst  wil de onderneming vooral de acquisitie van Brits zorgvastgoed herfinancieren. In januari kondigde het fonds zijn grootste overname aan in de bedrijfsgeschiedenis: de aanschaf van 92 gebouwen in het Verenigd Koninkrijk, waarmee 503 miljoen euro is gemoeid. Als de kapitaalverhoging slaagt, daalt de schuldgraad van 57 procent naar 41 procent.

Bestaande aandeelhouders kunnen intekenen tegen een uitgifteprijs van 68 euro in een verhouding van één nieuw aandeel voor drie bestaande. Ze krijgen een korting van 13,95 procent in vergelijking met de slotkoers op dinsdag 23 april  (81,40 euro).

Aedifica groeit al jaren als kool op de markt van het boomende zorgvastgoed. Tussen 2010 en 2017 deed Aedifica al vijf kapitaalverhogingen voor een totaal bedrag van 592 miljoen euro.  De nieuwe uitgifte komt niet helemaal uit de lucht vallen. Eind vorig jaar zei ceo Stefaan Gielens al dat hij een kapitaalverhoging overwoog van 300 miljoen euro, maar het is dus ruim 400 miljoen geworden.

Het aandeel noteert met een premie van 50 procent ten opzichte van zijn intrinsieke waarde. Het zijn premies waar  de zwaar ondergewaardeerde Nederlandse beursgenoteerde vastgoedbedrijven slechtst van kunnen dromen.  Bedrijven die aandelen met een forse premie kunnen uitgeven, kunnen relatief goedkoop vers geld ophalen. Dat is een groot  concurrentievoordeel.

Bij de kapitaalverhoging zijn onder andere ING, ABN Amro, Degroof Petercam, Kempen en J.P. Morgan betrokken.

 

Reageer op dit artikel