nieuws

16,4 procent winst voor GPR 250 Index in eerste kwartaal

Financieel

De GPR 250 Index is het eerste kwartaal van 2019 16,4 procent hoger gesloten, mede door een winst van 5,1 procent in maart 2019. Zonder uitzondering lieten de continentale sub-indices in de periode januari-maart positieve kwartaalrendementen zien, variërend van 2,7 procent voor Afrika tot 18,2 procent voor Oceanië. Alle genoemde performances luiden in euro.

16,4 procent winst voor GPR 250 Index in eerste kwartaal

De beursgenoteerde vastgoedaandelensector op het Amerikaanse continent heeft in maart 2019 4,8 procent aan beurswaarde weten te winnen, met winsten voor de lokale vastgoedaandelenindices van de VS (5,0 procent), Canada (3,6 procent) en Mexico (1,3 procent), terwijl die van Brazilië (-8,4 procent) lager sloot. Bezien over het gehele afgelopen kwartaal eindigde de GPR 250 Americas Index 18,0 procent hoger.

Cousins Properties Inc. en TIER REIT Inc., dé twee kantoorspelers van de Sun Belt regio in de VS, zijn met elkaar een fusie overeengekomen door middel van aandelenruil. Krachtens de definitieve fusieovereenkomst, unaniem goedgekeurd door de directies van beide ondernemingen, zal Cousins Properties Inc. 2.98 nieuwe aandelen uitgeven in ruil voor elk (1) aandeel TIER REIT Inc. Onder voorbehoud van de gebruikelijke sluitingsvoorwaarden, waaronder de te verkrijgen goedkeuring van de aandeelhouders van zowel Cousins Properties Inc. als van TIER REIT Inc., zal de fusie naar verwachting in het derde kwartaal van 2019 worden afgerond.

Primary Health Properties PLC + MedicX Fund

De Europese beursgenoteerde vastgoedaandelensector – zoals gerepresenteerd door de GPR 250 Europe Index – is in maart 2019 4.7 procent hoger gesloten. Het totaalrendement voor het eerste kwartaal is daarmee op een 13.6 procent winst uitgekomen. Grote winnaars over de afgelopen maand bleken Zweden (9,8 procent), Duitsland (6,9 procent), Zwitserland (6,2 procent) en Nederland (6,2 procent). ‘t Verenigd Koninkrijk (VK) rendeerde met -0,6 procent relatief gezien het minst en als enige landenindex negatief. En dat terwijl VK over het eerste kwartaal bezien met 17,4 procent als een-na-beste landenindex uit de bus kwam.

Hieronder de rendementen voor de individuele Europese landenindices in maart 2019, met daarachter de kwartaalrendementen: Zweden 9,8 procent (12,3 procent), Duitsland 6,9 procent (12,7 procent), Zwitserland 6,2 procent (11,3 procent), Nederland 6,2 procent (10,9 procent), Frankrijk 4,6 procent (17,6 procent), België 3,7 procent (9,1 procent), Spanje 1,8 procent (10,0 procent), Oostenrijk 1,5 procent (5,9 procent) en ‘t Verenigd Koninkrijk -0,6 procent (17,4 procent).

De fusie van Primary Health Properties PLC en MedicX Fund Ltd. is uiteindelijk op 14 maart 2019 afgerond. De aandeelhouders van MedicX Fund Ltd. ontvingen 0,77 nieuwe aandelen PLC van Primary Health Properties voor elk (1) gehouden aandeel van MedicX Fund Ltd. De verhandeling in MedicX Fund Ltd. aandelen op de London Stock Exchange werd op 15 maart 2019 beëindigd met tegelijkertijd toelating van en verhandeling in de 341.045.427 nieuwe Primary Health Properties PLC aandelen.

IPO India’s allereerste REIT

Vastgoedaandelen in Afrika (-2,5 procent), moesten afgelopen maand een veer laten. Daarentegen noteerden Oceanië (7,3 procent) en Azië (6,2 procent) continentaal gezien de beste rendementen. Voor het gehele eerste kwartaal was het podium overeenkomstig, zij het met slechts winstcijfers: Oceanië (18,2 procent), Azië (14,2 procent) en Afrika (2,7 procent).

Embassy Office Parks REIT, een vehikel van Blackstone Group L.P. en projectontwikkelaar Embassy Property Developments Pvt. Ltd., heeft ongeveer INR 47,5 miljard opgehaald bij de IPO van India’s allereerste beursgenoteerde REIT. De 129.556.000 aandelen die werden aangeboden werden uiteindelijk geplaatst tegen INR 300,00 per stuk. De handel in de aandelen van de onderneming ging op 1 april 2019 van start, nog voor de verwachte datum van 3 april 2019. Embassy Office Parks REIT is genoteerd aan de National Stock Exchange of India Ltd. en Bombay Stock Exchange Ltd.

Jeroen Vreeker, Global Property Research – Amsterdam, verzorgt maandelijks een rubriek in Vastgoedmarkt over de ontwikkelingen in beursgenoteerd vastgoed.

Zie www.globalpropertyresearch.com voor meer informatie!

 

Reageer op dit artikel