nieuws

Oeso verlaagt economische vooruitzichten

Financieel

 De economische groei kalft volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) af.

Oeso verlaagt economische vooruitzichten
Bouwpunt Y-tower Amsterdam

De denktank verlaagde in een nieuw rapport het vooruitzicht van de mondiale groei naar 3,3 procent dit jaar van een eerder geraamde groei van 3,5 procent.

De bijstellingen zijn onder meer het gevolg van de groeivertraging in China, aanhoudende onzekerheden op politiek vlak en de zwakkere groei in Europa. Dit alles zal volgens de Oeso effect hebben op de wereldwijde groei op de middellange termijn. Volgens de Oeso zijn er sinds de voorspelling in november voldoende dingen gebeurd die zeker niet hebben bijgedragen aan verbeterde vooruitzichten.

De Oeso herhaalde voor Europa de boodschap over de onzekerheid die de brexit met zich meebrengt. Ook de kwetsbaarheid van de Italiaanse economie, door de hoge schuldposities is een punt van zorg. Italië wacht dit jaar voor het eerst sinds 2013 een economische krimp, aldus de denktank.

Prognoses verlaagd

In 2020 gaat de wereldwijde economie er volgens de Oeso 3,4 procent op vooruit. Dit is eveneens minder dan bij de eerdere raming in november 2018. Voor vrijwel alle belangrijke economische regio’s is de Oeso gematigder in zijn voorspelling in vergelijking met eind vorig jaar. Zo werden prognoses voor de eurozone, de Verenigde Staten, China en het Verenigd Koninkrijk verlaagd. Ook over de groei in Japan, India en Brazilië is de Oeso gematigder in zijn voorspellingen.

Dinsdag stelde het Centraal Planbureau (CPB) de groeiverwachting voor de Nederlandse economie met 50 basispunten neerwaarts bij voor 2019. In plaats van 2 procent gaat het CPB nu uit van 1,5 procent groei. Volgen het CPB zal de koopkracht niet lijden onder de groeivertraging.

Lage werkloosheid

Dat huishoudens gemiddeld meer te besteden hebben, is voor een belangrijk deel te danken aan de lage werkloosheid. Die blijft dit jaar stabiel op 3,8 procent. De nog altijd sterke vraag naar arbeid zorgt er bovendien voor dat de lonen stijgen. ‘Dat zijn niet alleen maar ramingen, dat zie je ook terug in cao’s die al zijn afgesloten’, aldus CPB-directeur Laura van Geest.

Waar de economie sinds 2015 steevast met 2 procent of meer per jaar groeide, raamt het CPB voor dit jaar en volgend jaar een groei van 1,5 procent. ‘Nog steeds een net percentage voor een land als Nederland’, vindt Van Geest. De vertraging heeft volgens het CPB te maken met toegenomen internationale onzekerheden, zoals het handelsbeleid van de Verenigde Staten, de brexit en de staat van de Chinese economie.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels