nieuws

Komen we ooit nog van de nul af?

Financieel

Ongeveer een jaar geleden stond de rente op 10-jaars Duitse overheidsobligaties nog boven de 70 basispunten en leek de vraag vooral te zijn hoe ver de rente op zou kunnen lopen. Inmiddels is de Duitse 10-jaars rente tot 0,07 procent  gedaald en hebben de belangrijkste centrale banken aangegeven de rente dit jaar niet meer te zullen verhogen

Komen we ooit nog van de nul af?
Bert Colijn, ING Global Markets Research

Nadat de Federal Reserve al eerder aangegeven had geen plannen meer te hebben om de rente dit jaar te verhogen, heeft de ECB eenzelfde besluit genomen. Sterker nog, de ECB ging bij de afgelopen vergadering van het bestuur een stap verder en kondigde een volgende ronde goedkope leningen voor banken aan (TLTRO III).

De vraag is wat er de afgelopen tijd veranderd is waardoor de centrale banken zo gedraaid zijn. In de VS presteert de economie nog steeds sterk, al zijn er wel meer kanttekeningen bij de sterke groei gekomen. Vorig jaar kende de Amerikaanse economie veel rugwind door de belastingverlagingen die president Trump doorgevoerd heeft, maar daar is het effect dit jaar een stuk kleiner van. Ook lijkt de rek wat uit de huizenmarkt te zijn en zijn de nieuwe orders voor industriële goederen gedaald.

In de Eurozone is de economische groei tot slechts 0,2 procent afgezwakt in het vierde kwartaal en ook het eerste kwartaal lijkt vooralsnog niet veel verbetering op te leveren. Tijdelijke factoren als verstoringen in de productie van auto’s en de gele hesjes in Frankrijk hebben de groei omlaag gebracht, maar toch lijkt er meer aan de hand waardoor de economie zwakker presteert. De onzekerheid over de wereldeconomie houdt aan door factoren als brexit, het handelsconflict tussen de VS en China en mogelijke hogere heffingen op Europese auto’s vanuit de Verenigde Staten. Deze onzekerheden spelen een belangrijke rol bij de recente daling in export orders en ook bij de lagere kapitaalmarktrente omdat beleggers in tijden van onzekerheid naar veilige investeringen trekken.

Aan de geldmarktrente lijkt bij de huidige belofte van de ECB weinig te veranderen dit jaar, maar de kapitaalmarktrente zal inspelen op hoe de brexit – op het moment van schrijven nog niet bekend – en het naar verluid ophanden zijnde handelsakkoord tussen de VS en China zich zal ontwikkelen. Niettemin, zelfs bij een gunstige afloop verwachten wij voor het eind van 2019 een lange rente van niet meer dan 40 basispunten.

Bert Colijn, ING Global Markets Research, verzorgt samen met zijn collega Maarten Leen beurtelings de rubriek  Geld & kapitaalmarkt in Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel